Снимка: БГНЕС

Заради пандемията от COVID-19, през последните две години развихме нови навици - да носим маски, да си мием ръцете, колкото се може по-често и винаги да имаме под ръка гел за дезинфекция или мокри кърпички. Оказва се обаче, че употребата на мокри кърпички понякога може да бъде опасна и дори фатална.

Мокрите кърпички са главният заподозрян за необичайно огнище на зараза, което се разпростира в болници в Норвегия, пишат от IFL Science. Най-малко 239 души в 33 болници в Норвегия са се разболели, след като са били заразени с бактерията Pseudomonas aeruginosa, според Норвежкия институт по обществено здраве (NIPH), пише lifestyle.bg.

Първи такъв случай е докладван още през ноември 2020 г. в болница в Тромсьо. След като в продължение на няколко месеца лекарите не са сигурни кой е основният причинител, те най-накрая откриват бактерията, виновна за заразата и то в пакет с мокри кърпички за еднократна употреба, произведени от базираната в Обединеното кралство компания Vernacare.

Миналата седмица NIPH обявява, че щамът е открит в още осем други пакета от същия тип, което подсилва подозренията, че именно тези мокри кърпички са виновни за всички случаи.

Кърпичките, чиято употреба е преустановена по нареждане на NIPH, се използват в болниците за освежаване на критично болни пациенти, които са твърде болни или слаби, за да стават и да се мият сами. Следващата цел на NIPH е да открие какъв точно е мащабът на заразяването.

P. aeruginosa обикновено не вреди на здрави хора, но може да причини сериозна инфекция при пациенти с отслабена имунна система. Симптомите на потенциално фаталното заболяване зависят от това коя част от тялото е заразена, като може да варират от треска и главоболие до кожни обриви.

Бактерията се среща в най-различни места в природата, включително във влажната почва и във водата, но често попада и в болници и старчески домове заради способността си да заразява имунокомпрометирани пациенти. Колкото и странно да звучи, бактерията е в състояние да разгражда суров нефт, което означава, че може да бъде полезен инструмент при почистването на нефтени разливи, пишат от Science Daily.

Подобно на други болнични инфекции, съществува и проблемът, че бактериите придобиват резистентност към антибиотиците. Поради прекомерната употреба и злоупотребата с антибиотици, лекарите по целия свят намират инфекциите с Pseudomonas aeruginosa за все по-трудни за лечение. Всъщност Световната здравна организация изброява мултирезистентния P. aeruginosa като един от 12-те най-рискови "приоритетни патогена", които трябва да наблюдаваме стриктно.

Според статистиката на Centers ot Disease Control and Preventin през 2017 г. мултирезистентният Pseudomonas aeruginosa е причинил приблизително 32 600 инфекции сред хоспитализирани пациенти и около 2700 смъртни случая в САЩ.