Снимка: БГНЕС
fallback

Случаят с Камила Валиева, 15-годишната звезда на фигурното пързаляне, продължава да е тема №1 около Олимпиадата в Пекин.

Oще по темата

Руските медии следят всяка крачка на момичето, което изуми с първия в историята четворен скок при жените в понеделник, в отборната надпревара.

Валиева е уличена в използване на субстанция, попаднала в списъка на забранените, твърди медията "Inside the Games". От МОК или руската делегация още няма потвърждение, но забавянето на награждаването от състезанието с цели три дни ясно говори, че проблем има.

Според "Sports.ru" има доста мистерии около пробата на Камила, за която съобщават публикациите от сряда вечер.

Първо, допинг тестът е направен през декември, а не по време на игрите в Пекин.

За това руското издание съобщава, позовавайки се на човек от отбора по фигурно пързаляне. Защо резултатите се виждат сега, ако в тях има нещо нередно? И ако има наистина, как Валиева е допусната до игрите?

Докато Валиева тази сутрин се появи на тренировка, снимана от десетки камери на руски и световни телевизии, притеснена и объркана, един от водещите спортни доктори на Русия обясни и какъв препаратът, за който се твърди, че е "светнал" в пробата на момичето.

"Триметазидин или Предуктал (търговското название) е отдавна забранен и в списъка - казва Валентин Белявски, който е бил лекар на футболни и волейболни отбори, както и на такива по бокс, гребане и т.н. - Известно е и изключвам да е дадено на състезател съзнателно. Няма как да не се види при проба. Ние имаме същият продукт тук, в Русия, и се казва милдронат. Триметазидин се прави във Франция.

Това е кардиопротектор, метаболик. В спорта го дават на хора с притеснения за сърцата. Като цяло той дори не е допинг в смисъла, че повишава възможностите и представянето на някой спортист. По-скоро е "аптечен допинг" - влиза по някакви критерии в списъка, седи си там и това е. Няма как да подобри резултат на спортист.

И преди са хващани състезатели с него, но в далеч по-тежки и изискващи спортове като гребане, например. Там наистина има притеснения за сърцето на състезател. А ако е взиман в извънсъстезателен период, както се твърди при Валиева, направо е необяснимо.

Има и нещо друго - аз знам как работи антидопинговата агенция. През декември отварят проба А, ако е положителна или съмнителна, до дни отварят проба В. Ако е отрицателна, пак отварят тест В, но може да не е веднага. Това е и единственото обяснение за смута сега - ако тогава пробата на състезателката е била наред, а сега са отворили по някаква причина втората и има следи от нещо нередно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

sd

преди 2 години

защо въобще руските изчадия са допуснати до олимпиада. олимпийските комитети са корумпирани колкото си искат. нали изхвърлиха руските негодници от всякакви олимпиади? оказа се само на думи.

108

Анонимен

преди 2 години

Американските хазари на война с едно руско дете. Щом до там я докараха значи много им е загоряло под краката.

107

Анонимен

преди 2 години

Нещо ми се мерна семплата думичка Естония! Силно ми вони на провокация, а естонците са способни на това! Странни хора, имали са държава от 1918 до 1938! Били са датски, немски, руски! А този, който е зацапал пробата с Предуктал, е пълен иdioтт! Да беше прочел неласкавите думи на ЕМА за него - понякога води до Паркинсон, до тинитус, до влошаване на координацията! И кой доктор ще даде на 15-годишно дете това нещо! Шито с бели конци от некадърници!

fallback