Снимка: БГНЕС

След като визата му не бе приета от властите в Австралия, Новак Джокович се озова в хотел, чакайки съдебно решение. Но хотелът не бе петзвезден или луксозен, а място, където в продължение на седмици, месеци и дори години, бежанци и мигранти чакат да бъде решена тяхната съдба. Park Hotel в Карлтън, Мелбърн, е скандално известен като "килия за изтезания".

Без чист въздух

"Няма чист въздух, наскоро имаше пожар, храната не е хубава, нямаме достъп до фитнес залата, хотелът е напълно заключен", казва 38-годишният Джамал Мохамед пред Guardian Australia.

Австралийските гранични сили използват хотел Carlton's Park в Мелбърн като център за задържане на бежанци от декември 2020 г. По-голямата част от тези, които все още са задържани в хотела, известен като "алтернативно място за задържане" от федералното правителство – са пристигнали в Австралия през 2019 г. от лагери на офшорни острови съгласно краткотрайните закони за медицинска помощ.

Това означава, че лекарите са преценили, че се нуждаят от спешна медицинска помощ за сериозни състояния. Но повечето не са получили необходимата медицинска помощ.

Джамал Мохамед каза, че условията са се влошили през времето, когато е бил там.

"Това е като килия за изтезания. Определено бих го нарекъл мъчение", казва той.

В края на декември се появиха съобщения за ястия с личинки и мухлясал хляб, който се сервира на задържаните, като според съобщенията някои се разболяват от храната. Няколко пожара избухват през декември, което води до евакуиране на бежанците, а един човек е откаран в болница след вдишване на дим.

Ишмаел, друг бежанец, задържан в хотела, казва, че той и неговите колеги бежанци са били "зле третирани" в хотела и казва, че чувства, че "губи ума си" там.

"Бяхме държани на място, където изобщо няма слънчева светлина, чист въздух, няма къде да се движим. Прекарваме 23 часа на ден в една стая без прозорци и не знаем колко дълго ще бъдем държани тук", споделя той. "Болни сме - както физически, така и психически."

Когато чува за пристигането на Джокович, Ишмаел казва, че тенис звездата е "късметлия", че няма да бъде третиран като тях.

"Знаем, че искат да изпратят съобщение с пристигането на Джокович - че имат силна граница, която е справедлива към всички. Но това не е честно. Те правят разлика между хората според класата. Хората от развитите страни никога не са били задържани тук", обяснява той. "Така че сега те искат да изпратят съобщение на света, но то не е вярно и никога не е било вярно - те са дискриминирали хората, които идват с лодка, най-уязвимите хора, които нямат друга възможност."

Говорейки по телефона от вътрешността на сградата, Мохамад Джой Миа каза, че се чувства "психически съкрушен".

"Не съм имал никаква свежа светлина или свеж въздух отвън. Животът ми е стая", казва той пред BBC. Той също така споделя снимка, която според него е направена в края на декември, на която се виждат червеи във вечерята му. "Изядох два или три, които бяха в броколите ми", преди охраната да се съгласи да смени храната ми, спомня си той. "Каквото и да ни дадат, трябва да го изядем, за да останем живи. Храната е много лоша."

Разказът му съвпада с тези на други хора, държани в хотела, които споделят опита си с австралийската медия SBS News миналия месец.

"Продължаваме да им казваме, че не можем да ядем този тип храна, но те не ни слушат", каза пред новинарския сайт иракчанин търсещ убежище. "Отслабнах, защото току-що вечерях ядки."

"Всички питат за Джокович, но аз съм тук от 9 години"

Девет. Девет рождени дни в ареста. Мехди ги изброява: "Шестнадесет, 17, 18, 19…Сега съм на 24. Все още съм тук", казва той.

Дните, които той прекарва сега, насилствено ограничен в спартанска стая в хотела, са толкова трудни. Няма класиране, няма категоризиране на отделенията за безсрочно задържане.

"Просто се опитах да разбера как да запълня дните си: трябва да ги преживея. Ако мога да спя, спя колкото мога, иначе просто отивам да пуша, гледам филми, чета книги. Но обикновено не правя нищо, просто лягам на леглото. Просто лежа тук."

Ситуацията в хотела придоби абсурден обрат в навечерието на рождения ден на Мехди. Той си спечели нов съсед на долния етаж: тенисистът № 1 в света Новак Джокович. Той не може да види шампиона заради протоколите за изолация и охраната, наредена на всеки етаж.

"Има разочарование: всички искат да ме питат за Новак, какъв е хотелът за него. Но те не питат за нас - ние сме затворени на това място от месеци, от години. Никога не съм виждал толкова много камери, толкова много внимание. Надявам се Новак Джокович да научи за нашата ситуация тук и се надявам да говори за това", казва бежанецът.

Мехди е бил едва на 15 години, когато пристига с лодка в Австралия, търсейки убежище. Член на преследваното арабско малцинство Ахвази в родината си Иран, семейството му го подтикнало да избяга и уредило тежкото му пътешествие, надявайки се, че може да намери свобода на другия край на света.

Искането на Мехди за закрила бързо е признато - Австралия е законно задължена да го защитава и не може да го върне обратно. Но формалността на статута на бежанец не донесе на Мехди безопасност или ново начало в живота: той беше държан, по един или друг начин, на някое или друго място – Науру в Бризбейн, а сега и прословутият хотел Park в Мелбърн.

Мехди е наблюдавал приятелите си от лодката, тези, с които е пристигнал заедно в ареста, за да започнат нов живот, кариери и семейства в Австралия, той е гледал как други в ареста се изгарят до смърт от отчаяние. Той е бил бит, малтретиран, затворен без причина.

Мехди никога не е бил обвинен в престъпление, но все пак той не е виждал и ден на свобода в Австралия. В петък ще бъде деветият му рожден ден в ареста.

"Остарявам. Наистина е тъжно, че моята младост, моето тийнейджърство е пропиляно. Не искам да си тръгвам оттук като мъж на средна възраст, всички тези загубени години", казва той. Връзката, която той може да намери с външния свят, само засилва тази болка.

"Виждам как младите хора се забавляват от публикациите им в Instagram. А аз съм толкова далеч, далеч от това. Аз все още съм тук. Всеки ден. Рождените дни са най-тъжните дни. Те трябва да са най-щастливите, но по време на моето задържане те винаги са най-тежките дни. Прекарвам целия ден в мислене за всичките години, които загубих", споделя той.

Park Hotel и COVID-19

Park Hotel беше и огнище на COVID-19 през октомври и ноември, като почти половината от задържаните там са дали положителна проба за вируса. Поне един е откаран в болница с линейка. Персоналът и задържаните описаха съоръжението като "инкубатор" за вируса.

"Седя в стаята и се страхувам. Всички се страхуваме", каза тогава Салах Мустафа пред The Guardian.

Но дори преди да е център за задържане, под предишното си име Rydges, хотелът е бил използван за хотелска карантина и е бил център на втората вълна COVID на Виктория.

Джой, друг бежанец, задържан в хотела, го нарече "център за изтезания", казвайки, че е е държан там в продължение на две години "без причина“.

"Свободата е красива за хората. Новак Джокович може да бъде задържан за девет часа или девет дни. Но с нас е било злоупотребено от медицинска гледна точка", обяснява той. "Ние сме дискриминирани, защото сме дошли с лодка, а не със самолет. Дойдохме, защото искаме безопасност, а не за да играем тенис. Не е спортно или честно. Моля, ние искаме нашата свобода."

Правителствено разследване установи, че "около 90 процента от случаите на COVID-19 във Виктория от края на май 2020 г. се дължат на огнището в Rydges".

Rydges беше премахнат от викторианската програма за карантина в хотели, установи правителственото разследване: "не беше обърнато достатъчно внимание на стандартите за превенция и контрол на инфекциите в цялата програма и по-специално на това място".

"Имаше последователни теми в доказателствата и информацията, предоставени на запитването, относно опасения относно въпроси, включително: достъп до чист въздух, достъп до качествена храна, състоянието на чистотата на съоръжението."

Хотелът със 107 стаи на улица Суонстън беше закупен от Pelligra Group през септември 2020 г. за 35 милиона долара и името му се промени от Rydges на Park.

"Джокович поне знае, че ще се измъкне"

Не е ясно при какви условия е задържан Джокович, а активисти подчертаха разликата между положението на тенис звездата и това на бежанците там.

"Новак Джокович е прекарал само една нощ там, но някои са били затворени в този хотел в продължение на години", написа в Twitter Софи Макнийл от Human Rights Watch. "Отношението на Австралия към търсещите убежище е нечовешко, жестоко и незаконно според международното право."

Крис Брийн, активист от Refugee Action Collective, казва, че най-големият проблем за задържаните там е "неопределеният характер на тяхното задържане".

"Ако сте там само за няколко дни, тази стая в хотел не е краят на света. Но ако сте останали там от месеци - това е съвсем различна история. Джокович поне знае, че в един момент ще се измъкне – независимо дали ще получи виза или ще бъзе депортиран, но бежанците нямат това право", допълва той пред BBC.

Брийн казва, че подозира, че персоналът ще бъде "много по-внимателен" с Джокович по отношение на въпроси като храната.

Ресурсният център за търсещи убежище изчислява, че сега в хотел Park има 33 бежанци и хора, търсещи убежище, сред около 70, държани в крайбрежните центрове за задържане на Австралия.

Park Hotel настанява бежанци и търсещи убежище от края на 2020 г.

Кюрдският бежанец Мостафа "Моз" Азимитабар, който прекарва повече от година в хотели за имиграция, включително два месеца в Park Hotel описва стаята си там като "ковчег". Той казва, че прекарва около 23 часа на ден в нея, като я споделя с още един човек. Прозорецът е тониран и затворен.

"Хотелът е място за хора, които искат да се чувстват удобно и да се наслаждават на времето си, но когато го заключат, това място се превръща в затвор, а не в хотел", казва той.

Когато вниманието се върна към хотела в четвъртък, задържаните гледаха от вътрешността на сградата.

Мехди Али каза пред АФП, че Джокович е любимият му тенисист и че е натъжен от идеята звездата да бъде задържана там.

"Медиите ще говорят повече за нас, вероятно целият свят, което е толкова тъжно, защото се случва покрай факта, че  Джокович ще бъде тук за няколко дни", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase