IStockphoto

Въпреки че традиционните решения, взети в началото на всяка година, често се провалят, има смисъл през януари да се чувстваме вдъхновени да премахнем част от старите си навици и да започнем начисто. Голяма част от нас се насочват към по-здравословния начин на живот, изпълнен с балансирано хранене и тренировки, опитвайки се да станат най-добрата своя версия.

Вече сме запознати със Сухия януари - предизвикателството, което ви кара да се откажете от алкохола, но има и друга възможност, с която да започнете новата година по-здравословно и това е веган диета. Както сигурно се досещате, това включва ядене на повече растителни продукти и отказването от животински през първия месец от годината.
 
Чудите се дали трябва да опитате Вегануари? Ето всичко, което трябва да знаете за това как да преминете към растителна диета и ползите за здравето и околната среда от това да станете веган за един месец.
 
Началото на Вегануари
 
Подобно на Сухия януари, предизвикателството Вегануари всъщност започна в Обединеното кралство през 2014 година, когато организацията с нестопанска цел Veganuary насърчи хората да опитат да станат вегани за месец януари. Преминаваме към 2021 година, когато уебсайтът на организацията съобщава, че повече от 500 000 души са се регистрирали и са обещали да опитат предизвикателството.
 
Разбира се, спазването на диета без животински продукти не е нищо ново. Световният ден на веганите е създаден през 1994 година и оттогава продължава да наблюдава ръст на последователите си. През 2014 година само 1% от потребителите в САЩ съобщават, че са вегани, като три години по-късно този брой скача на 6%. Много знаменитости помогнаха за увеличаване на популярността на веганството, включително Бионсе, която популяризира 22-дневната веганска диета през 2015 година.
 
Маркетингът на Вегануари по-специално се развихри през 2020 година, когато търсенията в Google на този термин сериозно нараснаха. Дори Холивуд взе под внимание веганството, като обяви, че наградите „Златен глобус“, които се проведоха на 5 януари 2021 година ще включват изцяло веганско меню.
 
Здравословни ползи от веганството
 
Диета на растителна основа, пълна с разнообразие от плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. Растителната храна е богата на фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и вода. Добавянето ѝ към начина ви на живот също така насърчава здравословния чревен микробиом.
 
Още по темата чететe в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase