Снимка: БГНЕС

Тайно американско подразделение с кодово име "Talon Anvil" е обвинено от собствения си персонал в убийството на толкова много цивилни във войната срещу Ислямска държава, че дори служители на ЦРУ се оплакват.

The New York Times разкри, че повечето от ударите, извършени от водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ, които са били повече от 100 000, не са били поръчани от висши офицери, а от малко звено, действащо от офиси първоначално в Ирак, а по-късно в Североизточна Сирия.

Talon Anvil се ръководи от специалните части на "Делта" и се състои по всяко време от по-малко от 20 души, които наблюдават битките денонощно чрез гигантски телевизионни екрани. Батальотнът издава заповеди за реактивни и безпилотни удари по все по-широк кръг от цели, включително командни пунктове, конвои и групи бойци на ИД.

С напредването на годините на боевете, поделението става все по-имунизирано срещу притесненията, че цивилни могат да загинат в нападенията, до степен, до която войници, служители на разузнаването и дори оперативни служители на ЦРУ започват да се оплакват. Пилотите започват да отказват да изпълняват заповеди за бомбардировки и в крайна сметка са отправени опасения по веригата на командване, но тя отказа да се намеси.

Един служител споделя пред NYT, че е повдигнал въпроса за бомбардировка срещу сграда, в която са се приютили около 50 души. Той казва, че висшите офицери не искат да прекъсват система, която води до военен успех на бойното поле и добавя, че е видял толкова много цивилни смъртни случаи, че в крайна сметка започнал да ги приема като "част от работата".

Официалната оценка беше, че 1410 цивилни са били убити по време на цялата кампания от август 2014 г. до март 2019 г. Airwars, британски наблюдател, определи цифрата между 8000 и 13 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase