Снимка: БГНЕС

"Само 6 млрд. долара ни трябват, за да спасим 42 млн. души от гладна смърт", заяви директорът на Световната програма за храни на ООН Дейвид Бийзли преди дни. Тогава той намекна, че това е само 2% от богатството на най-богатия човек в света - Илон Мъск. От своя страна собственикът на Tesla заяви, че ще продаде акции от компанията си и ще дари тези пари, ако му бъде обяснено как точно ще помогнат те.

Още по темата

Сега директорът на Световната хранителна програма на ООН изложи план за харчене на 6,6 милиарда долара за борба с глада по света.

Дейвид Бийзли публикува в Twitter връзка към "изпълнително резюме" от 1000 думи. Той очертава как ООН ще разпространи храна и ваучери на стойност 6,6 милиарда долара, за да нахрани повече от 40 милиона души в 43 страни, които са "на ръба на глада" – като по този начин ще предотврати това, което WFP нарича предстояща "катастрофа".

В документа, публикуван от Бийзли, WFP предлага да се отделят 3,5 милиарда долара за директно закупуване и доставка на храна, 2 милиарда долара "за пари в брой и ваучери за храна (включително такси за транзакции) на места, където пазарите могат да функционират", и да се похарчат още 700 милиона долара за управление на нови хранителни програми които са "адаптирани към условията в страните" и гарантират, че "помощта ще достигне до най-уязвимите".

Други 400 милиона долара ще бъдат използвани за "управление на операциите, администрация и отчетност" и координация на веригата за доставки.

"Светът гори", пише Бийзли. "Предупреждавах за перфектната буря поради COVID, конфликтите, климатичните сътресения и сега, нарастващи разходи по веригата за доставки.

"Тази буря вече е тук. Тази криза с глада е спешна, безпрецедентна и може да бъде избегната", добави Бийзли в отделен пост в Twitter, маркирайки Мъск, който е най-богатият човек в света с нетна стойност от приблизително 288 милиарда долара. "Ти поиска ясен план и отворени книги. Ето го! Готови сме да говорим с вас, и с всеки друг, който се занимава сериозно със спасяването на животи."

Мъск все още не е отговорил.

Разговорът между Мъск и Бийзли започна с интервю за CNN миналия месец, в което Бийзли помоли милиардерите "сега да помогнат еднократно", за да започне борбата с глада по света, позовавайки се по-специално на двамата най-богати мъже в света - Илон Мъск и Джеф Безос.

Бийзли каза, че предоставянето на 6 млрд. долара, или 2% от нетната стойност на Мъск, може да помогне за решаването на световния глад.

Мъск отговори в Twitter, като написа: "Ако WFP може да опише в тази нишка в Twitter как точно $6 млрд. ще разрешат световния глад, аз ще продам акциии от Tesla и ще ги даря. Но това трябва да е счетоводство с отворен код, така че обществеността да види как точно се харчат парите", добави Мъск.

Бийзли по-рано отговори на туитовете на Мъск, като го увери, че има системи за прозрачност и счетоводство с отворен код.

"За него дори да влезе в този разговор е промяна в играта, защото просто казано, можем да отговорим на въпросите му, можем да изложим план, който е ясен", каза Бийзли пред CNN в последващо интервю по-рано този месец. "Ще се радваме да отговорим на всеки негов въпрос. Очаквам с нетърпение да проведа тази дискусия с него, защото животите са заложени на карта."

Преди пандемията COVID-19 световната криза с глада вече беше изострена от изменението на климата и конфликтите. Пандемията обаче усложни съществуващите проблеми, оставяйки "42 милиона души, които буквално чукат на вратата на глада", каза Бийзли. "Това е най-лошият сценарий."

Не е ясно дали Мъск или Безос са видели плана и в крайна сметка дали ще решат да го подкрепят.

Говорителите на компаниите на Мъск не отговарят на искания за коментар от страна на CNN. Представителят на Безос, Анджела Ландерс, отказа да коментира предложението на WFP, но посочи други филантропски дарения, които Безос е направил за борба с глада.

Мъск и преди е давал смели обещания в Twitter, отделяйки ресурси за благотворителни начинания. През 2018 г., например, той обеща да "финансира ремонта на водата във всяка къща във Флинт, която има замърсяване на водата над нивата на FDA". В крайна сметка Мъск дари около половин милион долара за инсталиране на филтри за вода в училищата в града, според статия от август от местно издание.

Мъск направи по-значителни дарения за определени проекти. Тази година той обеща да дари 30 милиона долара на Браунсвил, Тексас, градът, който е най-близо до масивен ракетен център, управляван от неговата компания SpaceX, и местните училища.

Той също така създаде "Фондация Мъск", която ще финансира идеи за разширяването на възобновяемата енергия, изследването на човешкото пространство и безопасното използване на изкуствения интелект. Той също така подписа The Giving Pledge, обещание да дари поне половината от богатството си за благотворителни усилия през живота си, нещо, което Безос не е направил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase