Дългоочакваната бърнеста мечка Шрея пристигна в столичния зоопарк, за да се запознае с младоженеца си Лиъм. В момента тя е под карантина, за да се адаптира в новия си дом след 50-часово пътуване от Сингапур.

"Всъщност това е един застрашен вид, който има нужда от подкрепа. Именно поради тази причина, разполагайки с условия, второ - с опитни гледачи и хора, които знаят как да гледат мечки", обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов пред Bulgaria ON AIR.

Близо две години подготовка са отнели за изграждане на новия дом на мечката, който ще бъде максимално близо до естествената й среда. Въпреки че този вид мечка е с добър и благ характер, първата среща между Лиъм и Шрея ще се случи от разстояние, за да може да свикне бъдещата двойка един с друг.

"В природата е така, не става както при хората - любов от пръв поглед. Трябва да свикнат да се виждат, да се харесат и тогава вече рисковете намаляват, защото това са животни, които имат възможности и могат да бъдат опасни един за друг", допълни Бориславов.

От столичния зоопарк отново апелират хората да не хранят животните с неподходяща храна, тъй като това застрашава техния живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase