Снимка: БГНЕС

От колите, които консумират много гориво до производството на електроенергия, изгарянето на изкопаеми горива е водеща причина за изменението на климата. Това не е единствената причина за ограничаване на вредните емисиите. Изкопаемите горива са директен източник на замърсяване на въздуха, който представлява риск за здравето на хората, който може да отнеме години от човешкия живот, съобщава Bloomberg

Най-малкият, но най-опасен вид замърсяване на въздуха, е с частици размер PM 2.5, може да струва на човек средно 2,2 години. За хората в най-замърсените места цифрата би била много по-голяма, според годишния доклад за Индекса на качеството на въздуха, публикуван в сряда.

Замърсяването на въздуха с вредни частици е по-опасно от другите рискове за здравето като пушенето на цигари, опасната вода, маларията, конфликтите и тероризма, се посочва още в доклада. За всеки 10 микрограма на кубичен метър от замърсяването на въздуха с частици продължителността на живота намалява с 0,98 години.

"Изглежда има консенсус, че частиците, изпускани при изгарянето на изкопаеми горива, са особено опасни", казва Кен Лий, директор на Индекса за качеството на въздуха, който написа доклада с икономиста Майкъл Грийнстоун от Чикагския университет.

Изследователи зад индекса посочват, че същите промени в политиките, които се справят с изменението на климата, могат да помогнат за разрешаването на проблема с вредните частици.

Анализът показва, че намаляването на концентрацията на прахови частици в съответствие с насоките на Световната здравна организация може да повиши средната продължителност на живота в световен мащаб с около две години. В най-замърсените места, главно в южноазиатски страни като Индия, Бангладеш и Непал, това може да добави повече от пет години живот.

Изкопаемите горива влошават качеството на въздуха пряко и косвено. Допринасайки за измението на климата, те също така стимулират интензивността на екстремни събития като горски пожари, които отделят тонове частици в атмосферата.

През 2015 г. над 100 000 горски пожара избухнаха в Индонезия, причинени от изключително сухите условия, предизвикани от Ел Ниньо. Димът повиши концентрацията на PM 2,5 частици на островите до 40 микрограма на кубичен метър, което е 30% скок спрямо 2013 г. Това също така е четири пъти над границата на СЗО от 10 микрограма на кубичен метър. Ако това увеличение остане постоянно, продължителността на живота в региона ще намалее с почти година, изчислява докладът на Индекса за качеството на въздуха.

Оценките за продължителността на живота се основават на преглед на две предишни проучвания, които измерват ефекта на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота на хората в Китай между 2013 и 2017 г.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

49

Оставка@йдуци

преди 2 дни

А СДС-Чумата е по-опасна от Ковид-@.Сега върлува дори из Европарламента .

48

Solar Power

преди 2 дни

До Анонимен: Ами нормално ! Трябва да се спрат 70% от колите в БГ и едно 50% се топлят на дърва :)

47

Анонимен

преди 3 дни

Мръсният въздух убива много повече хора в световен мащаб от който и да е модерен вирус, но очевидно на никой управляващ не му пука, и не се съобщават всеки ден данни за това. По-изгодно е хората да са със слаб имунитет, вие преценете защо 😕