Снимка: БГНЕС
fallback

Арифа Ахмади започна първия си ден под пълен контрол на талибаните, като изгори дънките си и всякакви други дрехи, които талибаните вероятно няма да одобрят. След като и последният американски войник напусна страната, нацията се събуди в една нова ера само за една нощ.

Ахмади е част от поколението, което е израснало през последните 20 години и се е ползвало със свобода, образование и заетост при правителството, подкрепено от Запада. Но след като талибаните превземат страната, тя губи работата си.

"Опитах да си намеря работа в митническо учреждение във Фарах и успях. Отпразнувах го с приятелите си. Поканих ги в дома си. Бяхме много щастливи", разказва Ахмади пред The Guardian. "Но загубих всичко само след три седмици. Много от жените бяха помолени от талибаните да напуснат офиса. Докато наблюдавах ситуацията, дори не се опитах да се върна. "

Тя добавя: "Мъж с дълга брада сега седи на стола ми."

Талибаните досега полагаха усилия да покажат пред света по-примирително лице, без нито едно от суровите публични наказания и категорични забрани за публични забавления, характеризиращи предишното им време на власт преди 2001 г.

Но Ахмади напуска Фарах, след като талибаните превзеха града и оттогава живее в Кабул, надявайки се да напусне страната чрез чуждестранна компания.

"Плачех тази сутрин. Брат ми излезе и ми купи бурка, а аз изгорих дънките си. Плачех и ги изгарях, изгарях надеждите си с тях. Нищо повече няма да ме направи щастлив. Просто чакам смъртта си, не искам повече този живот", споделя Ахмади. "Откакто талибаните превзеха Фара, през всичките тези дни се чувствах сякаш падам, а днес ми се прииска да се строша на земята и да умра. Не изпитвам нищо, сега съм мъртво момиче. Всичко свърши за мен тази сутрин, а също и за всички хора в града. Не можете да видите никой да се смее навън. Усеща се абсолютно чувство на депресия е в целия град."

Държавният секретар на САЩ Антоний Блинкен заяви в понеделник, че "нова глава е започнала" в историята на  Афганистан с приключване на военната операция на НАТО, но по улиците на Кабул мнозина бяха отчаяни и се нареждаха на опашка извън банките, за да изтеглят пари. Талибаните наредиха на банките да отворят отново тази събота с лимит за теглене от 200 долара за една седмица.

"Започнах първия си ден под пълното управление на талибаните на входа на банка в района на Shahr-e-Naw в Кабул. Отидох там около 6 часа сутринта, преди да отвори банката, но много хора вече чакаха отпред", казва Несар Карими, инженер в Кабул. "Бях там до 12, но банкомата затвори. Казаха ни, че са свършили парите, така че се прибрах без нищо. Стотици хора бяха там. Талибаните биеха хората, исках да остана, но това цареше пълен хаос и се върнах у дома. Това беше вторият ден, в който се опитвах да тегля пари, но не успях.

"Живял съм тук в Кабул през по-голямата част от живота си, но никога не съм виждал Кабул по този начин", добавя той. "Това е усещане за липса на чувства по улиците. Хората загубиха всички сетива, сега не им пука, на мен не ми пука, моето поколение загуби всичко за броени часове. Хората са разбити. "

Столицата е била най-либералният град в страната по време на предишното правителство - дом на всичко - от бодибилдинг и енергийни напитки до екстравагантни изваяни прически, поп музика и турски сапунени опери. Но сега много хора бързо да променят начина си на живот. Още преди последният самолет на САЩ да напусне Кабул в полунощ в понеделник, много от ярките гледки и звуци от градския живот в Афганистан се промениха, тъй като тези, които останаха, се опитаха да се впишат в строгия тон на новите си талибански управници.

"Реших да оставя брадата си да расте и да нося афганистански традиционни дрехи като първа предпазна мярка, за да избегна заплахата им", казва Джабар Рахмани, жител на северния град Мазари-Шариф. "Никой не трябва да слуша някой друг да му казва какво да облече, но трябва да се примиря, за да остана жив. Разстоянието между живота и смъртта е много тясно при тези хора. Брадата или облеклото може да са много просто нещо за хората в други части на света, но тук това е животозастрашаваща борба", обяснява той.

"Учил съм през целия си живот, за да направя нещо за тази земя, но тези хора убиха надеждите ми. Не само талибаните, но и международната общност са отговорни за случилото се с мечтите на едно поколение. Защо дойдоха първоначално, ако са искали да ни напуснат така?", пита той.

Рахмани е атеист - част от много малка общност в Афганистан, която живееше в укриване и страх дори при подкрепяно от Запада правителство. "Не вярвам в бог и има много хора като мен в Мазар и Кабул. А много хора вече знаят това и може да ни предадат на талибаните. Ако не го направят, пак ще трябва да ходя и да се моля пет пъти на ден", казва той.

Докато висши служители на талибаните многократно са казвали, че техните сили трябва да се отнасят с уважение към населението и да не налагат произволни наказания, мнозина не им вярват или не вярват, че могат да контролират своите войници по улиците.

Решад Шарифи, жител на Херат, заяви, че талибанските бойци са му забранили да носи тениска и къси панталони, дори докато прави ежедневните си упражнения.

"Имам навика да се събуждам рано сутрин, за да отида в близката планина в Херат. Спрях за няколко дни и днес беше първият ми ден, когато излязох и тичах. Винаги нося къси панталони и тениски. Направих същото нещо тази сутрин, но те ме спряха, насочиха пистолет към мен", казва Решад. "Казаха ми: "Върни се, облечи се като мюсюлманин. Живея в Херат, откакто те поеха властта, но никога не съм бил толкова наранен. Изгубих надеждата си за живот. "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 2 години

И все пак хората там, поне новото поколение, в последните години са се развили така, че явно са усетили макар и за малко какво е да си човек с мечти и да живееш нормално що - годе, и сега като им налагат отново мракобесната доктрина на собствената им религия, очевидно виждат разликата! Нима най - после се усетиха че има нещо гнило и видяха що за религия изповядват - да мразиш жена си, да живееш в страх, да наказваш хора защото слушат музика, да живееш като роб...

67

Анонеимен

преди 2 години

Всички свободни страни са извоювали свободата си с много кръв и жертви,ще трябва и тези сами да си я извоюват,а не да чакат САЩ вечно да воюва вместо тях.

66

Анонимен 88

преди 2 години

Може ли да пишете такава либерастка свинщина?! Ако тия хора от които са взети интервюта са истински, то те са скапани либерасти и ***!

fallback