Снимка: Istock

Продукти:

  • 450 г паста
  • 4 супени лъжици масло от гроздови семки или зехтин
  • 30 г масло
  • 3 супени лъжици брашно
  • 700 мл прясно мляко
  • 110 г настъргана гауда
  • 110 г настърган грюер
  • 120 г настъргано пекорино
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 225 г кейл, накъсан
  • 225 г пуешка шунка на кубчета

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе голям съд за печене, намазан с малко мазнина.

Кипнете подсолена вода. Сварете пастата и я отцедете. Върнете пастата в тенджерата. В тиган на средна температура разтопете маслото заедно с 2 супени лъжици зехтин. Разбърквайте до пълното разтапяне на маслото. Добавете брашното и разбърквайте постоянно, докато се получи смес без бучки. Гответе, докато сместа започне да добива златист цвят или около 5 минути.

Излейте млякото в сместа малко по малко, като разбърквате постоянно между наливанията. Гответе с разбъркване до сгъстяване на соса или около 15 минути. Намалете котлона на слабо. Добавете настърганите сирена и разбърквайте, докато се разтопят. Добавете 1 супена лъжица черен пипер към сместа. Свалете от котлона.

Загрейте останалите 2 лъжици зехтин в друг дълбок тиган на средна към висока температура. Сотирайте чесъна с щипка сол и щипка черен пипер. Разбърквайте, докато чесънът стане леко прозрачен или за около 1 минута. Добавете кейла и гответе, докато омекне или 15 минути.

Добавете соса със сирената, кейла и нарязаната на кубчета шунка в тенджерата с пастата. Разбъркайте много добре. Прехвърлете всичко в подготвената тава за печене. Печете за около 25 минути в загрятата фурна.

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase