Снимка: БГНЕС
fallback

След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Oще по темата
Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата.

Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Борел.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел. Той обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес.

Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, изтъкна той.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 2 години

Бедни са ромите затва изкупиха в студентски град всички апартаменти ново строителство по 300хил лева.защото бягат от воина.трябва да се отделиме от тях да си прават партии и парламент.тва е много куха нация като наще роми.

83

Анонимен

преди 2 години

Първо ги накарайте да си сменят дефиницията за "човек" в главите, че Българите и другите европейци имаме различно виждане за тая дума от талибаните.

82

Анонимен

преди 2 години

Ако гледаш пропагандните клипчета- талибаните са за Нобел за мир и развитие на науката., а реалността е че в училищата учат до 10- годишни и то по 4 часа религия , и малко математика, та да не бъркат като плащат десятък

fallback