IStockphoto
fallback

От началото на пандемията се препоръчва да консумирате повече храни, богати на витамин С, за да повишите имунитета си. Според проучване този водоразтворим витамин може да помогне за намаляване на риска от заразяване с вируса и дори за борба с инфекцията. Но предозирането  с това хранително вещество също може да доведе до някои нежелани странични ефекти. За да извлечете максимални ползи, трябва да съблюдавате количеството.. Ето и колко витамин С трябва да консумирате на ден.

Препоръчителен дневен прием на витамин С
 
Според Mayo Clinic, мъжете над 19 години трябва да приемат 90 mg витамин С дневно, а за жените е 75 mg дневно. По време на бременност и кърмене нуждата от това водоразтворимо хранително вещество се увеличава. Жените трябва да приемат съответно между  85 mg - 120 mg витамин С през това специално време. Пушачите също се нуждаят от по-голяма доза, тъй като пушенето може да изчерпи нивата на витамин С в организма. Или ако имате този вреден навик, трябва да приемате допълнителни 35 mg над препоръчителната доза. Капацитетът на нашето тяло да абсорбира витамин С намалява с 50%, когато приемате повече от 1000 mg от този витамин на ден. Продължителният прекомерен прием на този витамин може да доведе до няколко странични ефекти.

Кои са ползите от витамин С?
 
Водоразтворимият витамин играе многобройни роли в защитата ни от инфекции и бързото възстановяване при нараняване. Богатите на витамин С храни съдържат мощни антиоксиданти, които могат да се борят с причиняващите болести вредни свободни радикали. Също така може да помогне за подпомагане на имунната система и възстановяване на тъканите в тялото. Приемането на достатъчно количество витамин С ежедневно може също да заздрави рани и да поддържа здрави костите.
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

Храни, богати на витамин С не е същото като хранителни добавки. Айде малко четете какво пише... Няма да ви сгъсти кръвта от много червени чушки и цитруси. Току виж мозъкът заработил.

10

Анонимен

преди 2 години

Чудесно... след като е научно доказано от няколко независими изследвания върху стотици хиляди хора че никой витамин няма пряка връзка със специфичния имунитет... тук има статия "пийте виамин С срещу вируси". Хахахах. Не бе, то и срещу бактерии не помага. Айде отваряйте учебниците и четете, или поне уикипедия...

9

Анонимен

преди 2 години

Абе тъй като проблемите с ковид са свързани с проблеми със съединителната тъкан, а витамин С подсилва съединителната тъкан, я по-добре си пийте вит. С, а пък ако хванете ковид или се ваксинирате ако щете не пийте.

fallback