Снимка: БГНЕС
fallback

Афганистанският президент Ашраф Гани потвърди, че е напуснал страната си малко след като талибаните се появиха в покрайнините на Кабул.

"Талибаните дадоха ясно да се разбере, че са готови да извършат кърваво нападение над Кабул и неговите жители, за да ме изгонят. За да предотвратя кръвопролитие, взех решение да замина", обясни Гани в публикация във Фейсбук.

Oще по темата
Не е ясно къде е намерил убежище бившият афганистански лидер. Според някои източници той е в Таджикистан, но това не е потвърдено.

Ашраф Гани се намира в Оман, където е пристигнал от Таджикистан, твърди в Туитър телевизионният канал "Кабул нюз", предаде ТАСС.

Заедно с Гани Кабул напуснали съпругата му Рула Гани и още двама души. Те първо излетели за Таджикистан, а оттам - за Оман.

Вестник "Ню Йорк таймс" обаче пише, че Гани, жена му и двама негови близки сътрудници, са заминали за Узбекистан. Изданието се позовава на член на афганистанската делегация в Доха, Катар, участвал във водените там от миналата година мирни преговори, предаде БТА.

Талибаните обявиха, че контролират Кабул напълно.

Междувременно Турция и Пакистан се разбраха да си сътрудничат за стабилизиране на Афганистан и предотвратяване на нова мигрантска криза. За това се разбраха президентите на двете страни Ариф Алви и Реджеп Таип Ердоган на среща в Истанбул.

Ердоган посочи, че страната му е изправена "пред вълна от афганистанци, преминаващи през Иран".

Затова турското правителство ще вложи всички средства за стабилизация на Афганистан и региона и ще ускори изграждането на оградата по границата си с Иран.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 2 години

БЕЖАНЦИТЕ ЛЕСНО ГИ ШИТКАМЕ - ПРАЩАМЕ БАЙ ШИЛЕ СЪС СПРИНЦОВКАТА НА ГРАНИЦАТА. КАТО ГО ВИДЯТ, СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО!

63

Анонимен

преди 2 години

Те тез талибани са голема работа, щом руснаци и американци не можаха да се справят с тях......хахахаха :)))

62

IQ 2.28

преди 2 години

друг въпрос, след като глобално всички се изсмяха на СЗО за делта, гама и омега вариантите, що резко талибаните минаха в настъпление и пак се заговори за бежанци. а мерки против ковид?

fallback