Снимка: БГНЕС

Представител на талибаните каза, че скоро те ще обяват от президентския дворец в Кабул създаването на Ислямско емирство Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 г. Източникът на АП е пожелал да остане анонимен.

Още по темата
Бойци на талибанското движение влязоха тази вечер в Кабул и според телевизия "Ал Арабия" са започнали да заемат правителствени сгради. Талибаните заявиха, че са заели и президентския дворец, но тази информация не е потвърдена.

Президентът Ашраф Гани напусна страната. Предполага се, че се намира в Таджикистан.
 
Френското министерство съобщи, че Франция е решила да премести посолството си в Афганистан близо до летището, предаде Ройтерс. Мисията ще продължи да работи по евакуацията на френските граждани от Афганистан. В следващите часове в Обединените арабски емирства ще бъдат прехвърлени френски военни и техника, за да може да започнат първите евакуации в Абу Даби.

Съобщено бе и за прехвърляне на и.д. американския посланик в Кабул от посолството на летището. Американското посолство предупреди обаче, че ситуацията със сигурността в столицата се променя много бързо, включително на летището, откъдето се съобщава за стрелба, докато там върви евакуация на по-голямата част от американския персонал в Кабул. Американските граждани са посъветвани да потърсят къде да се укрият.

Германия затвори посолството си в Кабул и готви извеждане на дипломатите си от Кабул. Германските граждани са приканени да напуснат Афганистан заради влошаването на обстановката, предаде ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase