Снимка: Twitter

Американската служба за геоложки проучвания съобщи за "хиляди смъртни случаи" и "десетки хиляди наранявания в бедните планински общности" в Хаити след земетресението с магнитуд 7,2, съобщи "Дейли Стар".

Две мощни земетресения с магнитуд около 7,0 удариха Аляска и Хаити само за 30 минути. Най-силният трус от 7,2, удари точно на запад от Порт о Пренс Хаити малко преди 13:30 ч. централно гринуичко време, но експертите заявиха, че не се очаква цунами. Другото земетресение с магнитуд 6,9 удари югоизточно от Перивил, Аляска, малко преди 13:00 ч., съобщи Геоложката служба.

Онлайн видеоклипове показват сериозни щети на сгради в град Джереми, на около 125 мили западно от столицата Порт о Пренс, с купчини отломки по улиците.

"Всички наистина се страхуват. Изминаха години от толкова голямо земетресение", каза Даниел Рос, жител на източния кубински град Гуантанамо, добавяйки, че домът му е останал стабилен, но мебелите са се разтърсили.

Агенцията за гражданска защита на Хаити заяви, че домове са се срутили и има опасения от смъртни случаи след труса, който също се е усетил и в Ямайка.

Хората, живеещи в Порт о Пренс, казаха, че земетресението е причинило люлеене на сгради.

Националният център за предупреждение за цунами в региона на Хаити обяви заплаха от цунами, съобщи ТАСС. Това се случи след земетресението с магнитуд 7,2 сутринта, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център (ESMC).

"Земетресение с магнитуд 7,2 в района на Хаити... Въз основа на наличните данни ние прогнозираме опасни вълни цунами", се казва в съобщение на центъра.

Земетресението е ударило западната част на Хаити, но се е усетило в цялата страна, където опустошителен трус уби около 300 000 души през 2020 г. Страната се възстановяваше от земетресение с магнитуд 7 близо до столицата преди 11 години, при което се срутиха сгради, оставяйки много бездомни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase