15

Граматиков

преди 2 години

До Влау --- На английски, немски, френски, италиански се пише Port-au-Prince ("Пристанище на Принца"). "Порт-о-Пренс" се пише с дефиси и по руски, но когато географски понятия се изписват на български, обърнете внимание на раздел "слято, полуслято и раделно писане" в българския книжовен език. Начинът по който е изписана хаитянската столица на руски е грешен, а оттам и на български, но в българските преводи дефиси не трябва да има по граматически причини. И все пак Потопренс на креолски е ОК.

14

Граматиков

преди 2 години

Ако променим изречението, "Думата ВКЪЩИ се пише слято, защото е наречие" в повелителна форма, то същото ще "звучи" така: "ПишИ думата ВКЪЩИ слято, защото е наречие!" Благодаря за вниманието.

13

Граматиков

преди 2 години

Думата "пише" не винаги се пише с "е". В повелителните граматични форми "пише" се пише "пишИ". Примери: "ПишИ във форумите правилно." "ПишИ препинателните знаци, за да избегнеш амфиболиите.". "Пиши му двойка!", "Пиши ми, когато се върнеш вкъщи.*" <<<<<* Думата 'ВКЪЩИ' се пише слято, защото е наречие. >>>> Българският език е голяма мъка за повечето българи, пишещи из форумното пространство, нали? D:

12

Тъп 15 годишен

преди 2 години

Хората ни викат, че ние младите сме неграмотни, ама като гледам как по - възрастните, и то журналисти пишат.... Нищо не разбрах от последните 2 изречения

11

14

преди 2 години

Очаква ли се цунами, или не? Какво реши аФторката?

10

Анонимен

преди 2 години

Доминикана е на същия остров, но при тях никога няма разрушения и жертви. Факт. Те са друг тип хора, и с магии не се занимават. Как да кажеш, че е случайност!

9

Анонимен

преди 2 години

Стига с туй О.К., бе(на видеото)! Хората в ступор, той О.К., та О.К.. БХ си Мортаделата, срина ги за пореден път, амо то с туй тяхно "ВУДУ" съвсем изперкаха.

8

Анонимен

преди 2 години

Хайде да мислим какво било възможно след земетресението в Хаити... Ще има ли цунами или няма да има... Нашите новинари "отидоха" чак в Хаити да вадят трагедии, че тук у нас било всичко спокойно а не можело тъй без страх и дертове да живеем... Прекалената информираност е никаква информираност! За какво ти е да знаеш нещо, което нито е приятно, нито е полезно, нито с нещо ще ти помогне? Да има за какво да се плямпа...

7

Анонимен

преди 2 години

Прави се голяма чистка на планетата,като се започне с вируса,ваксините,природните бедствия и т.н..

6

АнонимеН

преди 2 години

АЙДЕ БЕЗ ДРАМИ!!! ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ГОЛЕМИТЕ СА СВЪРЗАНИ 99.9% СЪС ДВИЖЕНИЕТО НА НЯКАКВИ ТЕКТОНИЧНИ ПЛОЧИ , НЕЗНАМ ЗАЩО СЕ ДВИЖАТ НО ХАИТИ СЕ НАМИРА МЕЖДУ ДВЕ ТАКИВА И ЛОС АНДЖЕЛИС СЪЩО И ЧИЛИ СЪЩО!

5

Анонимен

преди 2 години

Господ ги наказва заради магиите , с които се занимават.

4

Хичо

преди 2 години

Да живеят в палатки...палатката не може да я срути никое земетресение.

3

Край

преди 2 години

Ани Салич да почва да събира помощи сега Заедно за Хаити

2

Анонимен

преди 2 години

Прокълната страна, това е.

1

Totenkopf

преди 2 години

Да измират *** това са добри новини, глей кви лексуси карат бедни били, хахахах