Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Милениалите прекараха ранната си зряла възраст в сянката на две големи рецесии, нарастващите цени на жилищата и огромните студентски дългове. Не е изненада, че те са по-малко склонни, дори когато наближават 40 години, да имат много от традиционните за зрялата възраст неща като брак и собствено жилище, пише в свой анализ за Bloomberg Алисън Шрагер.

След по-задълбочен преглед върху данните и по-приобщаващата дефиниция на богатството става ясно, че тази днешното поколение се справя доста добре в сравнение с предишните такива. В съвременната история всяко поколение обикновено е по-богато от предишното. Светът се променя, маркерите на успеха не са същите и ние правим различни избори, за да процъфтяваме. Това е една от причините, поради която е трудно да се сравнява едно поколение с предишното.

В днешни дни получаването на прилична заплата и стабилността често изискват образование или допълнително обучение извън гимназията. За повечето хора процъфтяването в кариерата означава живот в голям град, който предлага по-добри възможности за работа. Милениалите също трябва да инвестират и спестяват за себе си за пенсиониране. Спорно е дали всички тези промени са положителни. Но когато ги разглеждате като цяло, портфолиото на днешното поколение не изглежда толкова зле.

Вземете високите нива на дълга. Младите хора имат почти два пъти повече дългове, отколкото родителите им на тяхната възраст. Това обаче се дължи на студентските дългове, което пък показва, че те са инвестирали в бъдещите си приходи. С промяната на икономиката, по-високото образование е гарант и за по-добро заплащане. Според данни на Банката на Федералния резерв около 69% от младите хора са имали някакво образование извън гимназията, в сравнение с 54% от предишното поколение.

Във финансите активът струва повече, когато е по-предсказуем, а заплатите са много по-малко променливи, отколкото преди. Преди заплатите бяха нестабилни, тъй като хората сменяха работата си и работеха повече часове. С течение на времето хората започнаха да сменят работата си все по-рядко, като в същото време работното време намаля. Това помага да се обясни защо заплатите са в стагнация, тъй като в миналото увеличението е било частично предизвикано от по-голямото движение и по-малко сигурните позиции.

Актив, който изплаща предвидими доходи всяка година, е по-ценен от по-рисков актив, тъй като предварителната яснота колко ще ви бъде платено (или трябва да платите) всяка година е желателно, независимо дали сте инвеститор, или работник. Ето защо junk-ът струва по-малко от американските ДКЦ. Така че, когато отчитате по-малко риск и по-голяма стабилност, надеждната заплата от 1 долар на милениалите през 2021 г. струва повече от нестабилната бумерска заплата през 1991 г., която може да се промени от 50 цента на 1,50 долара.

Образованието допринесе за тази стабилност. Колкото повече образование имате, толкова по-кратки и по-редки периоди на безработица срещате. В новата икономика сме изтъргували риск за стабилност. Спорно е дали си струва компромиса, но не можете да отречете, че има по-малък риск. И в този нов свят инвестирането в себе си (или в образованието си) често е най-умната инвестиция, която можете да направите.

Друг интерес факт е, че поколението Y са по-малко склонни да притежават дом: 48% от 26-39-годишните днес са собственици на жилища в сравнение с 52% през 1989 г., според данните на Фед, докато цените на жилищата са много по-високи. Преди пандемията в големите градски райони бяха установени по-високи заплати и по-добро развитие на уменията. Тези места също имаха по-високи цени на жилищата, отчасти поради търсенето, а също и заради политики, които ограничават развитието. Така че, ако живеете някъде, не можете да си позволите да си купите дом, може би защото живеете на място, което поставя кариерата ви на бърз път, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Милениалите може да имат повече дългове, но имат и повече финансови активи - около 25% повече, отколкото родителите им на тяхната възраст. Това е отчасти защото е по-вероятно да имат пенсионна сметка от работното си място, тъй като тези спестовни средства са по-често срещани от традиционните пенсии (в САЩ). Може да се твърди, че традиционните пенсии са по-добри, но и те са по-трудни за достигане: 86% от милениълите имат някакъв план за пенсиониране, в сравнение със 73% от бумерите на тяхната възраст.

Светът се е променил от 80-те години на миналия век. Инвестирането във вашите умения и във финансови активи за пенсионирането ви може просто да има повече смисъл от притежаването на къща, тъй като успехът зависи от това да имаш добро образование и да живееш в голям град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase