Снимка: БГНЕС

Трудно е да се определи каква е ефективността на китайските ваксини, наблюдавайки само Китай - страната все още е наложила строги мерки и живее в изолиран балон от света, в който животът продължава да тече нормално. Но повечето държави, които са ваксинирали населението си главно с китайските ваксини, регистрират нови огнища на COVID-19.

Китай се опита да върне положителния си облик след началото на пандемията, като дари от своите ваксини на няколко страни, дори и преди да е гарантирала, че ще има достатъчно дози за нейното собствено население. Близо 350 млн. дози са били изнесени към повече от 80 държави.

Сред тях са Монголия и Чили, които веднага се активизираха и започнаха имунизация на населението. В Монголия около 52% от населението вече е имунизирано напълно, а в Чили цифрата е съвсем малко по-малка. Двете държави са сред първенците по имунизация в света и са се наредили между Израел и САЩ.

Но докато в Израел и САЩ случаите на новозаразени с COVID-19 започват да спадат, в Монголия и Чили регистрират нови огнища, като първата дори подобри антирекорда си за най-много заразени за един ден. Според някои случаи това се дължи на бързото разхлабване на мерките. "В някои страни, в които има добро разпространение на ваксините, мерките за социална дистанция са отменени, но може да се окаже, че това се е случило прекалено рано", обяснява проф. Бен Коулинг, директор на отдела по епидемиология и биостатистика в университета в Хонконг.

Една от най-големите разлики е типът на ваксините. Израел и САЩ разчитат главно на препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", Монголия и Чили използват главно "Синовак" и "Синоформ". Ефективността на китайските ваксини е между 50% и 70%, докато онези, на които Запада разчита, са над 90% ефективни.

"Това, което виждаме, че броят на антителата у хората, получили ваксината на "Пфайзер" са много, много повече отколкото при тези, имунизирани със "Синовак", казва проф. Бен Коулинг пред CNN. Повечето държави, които са получили китайските ваксини, са ги одобрили за спешна употреба, въпреки че Китай е предоставил изключително малко информация от клиничните изследвания.

Експертите обаче казват, че въпреки че са по-малко ефективни, китайските ваксини не са пълен провал. 

"В Монголия и Чили ваксините са спасили много животи, но не са успели да спрат разпространението на COVID-19, както и причиняването на леки инфекции у имунизирани хора, които могат да заразяват онези, които все още не са ваксинирани. Това е едно от ограниченията на по-малко ефективна ваксина", обяснява проф. Коулинг. В двете държави броят на новозаразените се покацва, но инфекциите не са толкова тежки. Това помага на здравните им системи да издържат.

Някои държави като Бахрейн и ОАЕ, които също са разчитали главно на китайските ваксини в началото, предлагат на гражданите си трета доза от друг препарат, като буустър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase