Снимка: БГНЕС

Според тазгодишното проучване на разходите за живот на Mercer най-скъпият град се оказва в... Туркменистан.

Годишният доклад класира 209 града на базата на разходите, които са нужни за жилище, транспорт, храна и развлечения. Ню Йорк е използван като базово сравнение.

Столицата на Туркменистан, Ашхабад, която беше номер две в миналогодишния списък, е нещо като аутсайдер в топ 10, който включва най-вече бизнес центрове като Хонконг (най-скъпият град през миналата година, който се нарежда на второ място тази година), Токио (номер четири за 2021 г.) , Цюрих (номер пет за 2021 г.) и Сингапур (номер седем за 2021 г.).

Продължаващата финансова криза в Туркменистан, довела до недостиг на храна и хиперинфлация, е посочена от Mercer като причина, поради която разходите за живот на Ашхабад са се повишили през последните няколко години.

Може би най-голямата промяна от миналогодишното проучване на Mercer показва, че Бейрут се издига от 45-ия най-скъп град за международни работници през 2020 г. до третия най-скъп за 2021 г. Според Mercer това развитие се дължи на икономическата депресия в Ливан, която се изостри от пандемията и експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година.

Междувременно, тъй като еврото спечели почти 11% спрямо щатския долар, европейските градове бяха класирани сравнително по-скъпо от американските. Това доведе до отпадането на Ню Йорк от топ 10 на Mercer, докато Париж се изкачи в класацията от номер 50 през 2020 г. до номер 33 през 2021 г.

По подобен начин поскъпването на австралийския долар доведе до изкачването в класацията на австралийски градове като Сидни и Мелбърн.

Що се отнася до най-евтините градове за задгранични работници, според класацията на Mercer това са Тбилиси, Грузия (номер 207), Лусака, Замбия (номер 208) и Бишкек, Киргизстан (номер 209).

Промяна на моделите на работа

Винс Кордова, лидерът на международната мобилност в североизточната част на Mercer, казва пред CNN, че класацията тази година е повлияна и от промяната на бизнес моделите след пандемията.

Между ограниченията за пътуване, широкото възприемане на модела за работа от дома и ситуацията с COVID-19, различна в различните държави, някои компании избират международни отдалечени наеми вместо преместване на работници в друга държава.

"Тъй като видовете международни задания се променят, това създава промени в търсенето на определени стоки и услуги и различни потребителски профили", казва Кордова.

Кордова също така отбелязва въздействието на "бързото, но неравномерно" възстановяване на Китай от COVID-19 върху тазгодишните резултати.

"Това е единствената голяма икономика, която постига растеж през 2020 г.", казва той, посочвайки, че това е довело до изкачване на китайските градове нагоре в класацията.

Гледайки напред, Кордова предполага, че щатският долар може да се "върне" през следващата година, което може да диктува формата на бъдещото класиране.

Най-скъпите градове за живот през 2021 г. са:

1. Ашхабад (Туркменистан)
2. Хонконг (Китай)
3. Бейрут (Ливан)
4. Токио (Япония)
5. Цюрих (Швейцария)
6. Шанхай (Китай)
7. Сингапур
8. Женева (Швейцария)
9. Пекин (Китай)
10. Берн (Швейцария)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase