Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Регионалният исторически музей в София реализира VII-ата годишна изложба "Археология на София и Софийско".

Тя е ежегодна инициатива на музея и за седма поредна година представя резултатите от проучванията на отделни екипи, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия сезон.

Представена е информация за археологическите разкопки на 15 обекта и 1 научен проект, допълнително са извършени и теренни обходи от екип на музея.

Разкрити и изследвани са структури от различни исторически периоди, сред които: праисторически жилища и обреден комплекс, останки от антични постройки с жилищно, производствено и култово предназначение, части от фортификация, гробове и гробни съоръжения и др.

Сред подбраните в изложбата артефакти са златен медальон (IV в., късноантичен некропол в кв. „Лозенец“), фибула с ниело и емайл (II в., обект на ул. „Веслец“ №15), фибула с позлата (IV в., обект на ул. „Иван Денкоглу“ №40), пафта (XVII – XVIII в., обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27) и др.

Изложбата се намира в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback