Снимка: БГНЕС
fallback

Индонезия предложи един от своите острови в Западна Папуа като потенциално място за изстрелване на амбициозния проект компанията на Илон Мъск Space X, който има за цел да изпрати хората на Луната.

Въпреки че Мъск все още не е приел предложението, Индонезия все пак иска да се разбере, че има големи космически амбиции за остров Биак. Но това тревожи жителите му.

Маркус Абрау, който е прекарал целия си живот в Биак, е един от тях.

54-годишният дядо принадлежи към местния клан Абрау, който поколения наред нарича острова свой дом. Ала сега той се опасява, че домът им може да бъде застрашен, ако Биак бъде използван като място за изстрелване на ракети.

"Ако това бъде построено, то би означавало, че нашите деца и внуци вече няма да могат да разчитат на земята, за да се прехранват", казва той пред BBC. "Това би унищожило морето и горите."

Земя, богата на ресурси

Биак е голям едва 1746 км² - малко по-голям от град Лондон - и се намира в индонезийската част на Нова Гвинея, известна като Западна Папуа. Той е дом на около 100 000 жители.

Островът е обитаван от над дузина различни местни етнически групи и въпреки че има няколко градски центъра, по-голямата част от него все още е относително селски.

"Повечето папуаси в района все още се издържат от земята около себе си - риболов, събиране на плодове и зеленчуци - те все още са много зависими от заобикалящата ги среда", казна Софи Чао, постдокторант, изследовател в Университета в Сидни, пред BBC.

Но Биак има и няколко функции, които го правят привлекателен за всеки, който има космически амбиции. Той е богат на никел и мед - материали, които се използват за производство на ракети. Той също така се намира на една степен под екватора, което го прави идеален за изстрелване на космически кораби, тъй като е необходимо по-малко гориво за достигане на орбита.

Всъщност космическите амбиции на Индонезия за Биак започват много преди Илон Мъск да излезе на сцената на космическата надпревара.

Аеронавигационната и космическа агенция  на Индонеция (Лапан) е наблюдавала острова от десетилетия - а през 1980 г. дори е купила парцел земя от 100 хектара. Поради различни предизвикателства обаче нищо не се случи на този фронт.

Обектът е важно ловно поле, с място за риболов наблизо. Но най-важното е, че се намира на около 2 км от най-близкия жилищен район, село Саукобие - и селяните се страхуват, че ще бъдат принудени да се преместят.

"Ще има убийства"

Повечето западнопапуанци имат обичайни претенции към конкретни парцели земя, предавани от поколение на поколение. "Ние, папуасите, трябва да живеем в областта на земята, която ни се предава", казва Абраув. "Не можем да се преместим на друго място. Ако го направим, ще има наследствени убийства. Ще има конфликт между клановете, които имат правата върху земята, и кланове, които искат да влязат в земята."

Аполос Сройер, ръководител на обичайните съвети в Биак, добавя, че предложението към SpaceX показва как Индонезия не взема предвид правата на коренното население. "Повечето проекти в Папуа само създават конфликт за нас местните жители", казва той.

Отношенията между Западна Папуа и Индонезия са проблемни. Бившата холандска колония стана част от Индонезия през 1963 г. - и мнозина все още призовават за независимост, с чувство на недоволство към правителството.

Международна космическа дестинация

Шефът на Лапан Томас Джамалудин казва пред BBC, че проектът ще донесе така необходимата модернизация на острова. Потенциална стартова площадка, според него, би стимулирала туристическата и сателитна индустрия в Биак, превръщайки го в по-модерно общество през следващото десетилетие.

"Ще запазим традиционните ценности на Биак, но хората там може вече да не е необходимо да зависят от земята като ловно поле или място за отглеждане на култури. Използването на земята може да се промени с навлизането на по-напреднали индустрии", обяснява той.

Джамалудин добавя, че е получил писма за подкрепа от около 60 племенни лидери в Биак - факт, оспорен от Абрау.

Според Джамалудин в момента Лапан проучва два възможни сценария - първият, малък стартиращ обект, способен да изпраща сателити под 100 кг в космоса. Това би отговаряло на кратката информация за това, което може да се нуждае от проект като SpaceX, и би изисквало само 100 хектара земя, които в момента притежава.

Вторият по-амбициозен план ще бъде изграждането на широкомащабно международно космическо пристанище - което вероятно ще изисква много повече земя.

SpaceX все още не е потвърдила официално интереса си към изграждането на стартова площадка на Биак, но според Джамалудин, Илон Мъск е изглеждал  "заинтересован", когато индонезийският президент Джоко Видодо е направил предложението.

В последваща среща с представители на SpaceX миналия януари Джамалудин казва, че проблеми не са възникнали. BBC се е обърнал към SpaceX за коментар.

Но това не спира големите космически амбиции на Лапан за острова.

В допълнение към SpaceX, организацията също се обърна към Япония, Корея, Китай и Индия като потенциални инвеститори. Но защо Индонезия толкова усилено предлага Биак?

"Това би донесло огромен политически капитал за Индонезия, за да се утвърди като силен играч в сферата на АСЕАН", казва доцент Волфрам Дресслер от Университета в Мелбърн. "Това е и един от начините да се приближи една политически спорна арена по-близо до столицата. Така че това не е нещо, което е свързано само с изстрелване в космоса и възможни икономически приходи - това е и политическа операция."

В крайна сметка, казва Чао, и двата сценария - дивият Биак, който селяните искат, и космическата електроцентрала, предвидена от правителството, не могат да съществуват едновременно.

"Проектът космос е много визионерски проект - той е за мечтите за извънземни изследвания и е пълен с чудеса. Но опасността е, че тези технологични мечти идват с ценатана папуасите, чиито мечти са много по-скромни", казва Чао.

"Биак е място на много мечти, но тези мечти не могат да бъдат реализирани."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 години

Той да яхва теслата и да ходи на Марс, че много окъсня с графика.Ако така върви, може и да не доживее стъпването *** Марс.

13

Мъск в Русия

преди 3 години

До Анонимен"Кейп Канаверал да не би да е изчезнал, че чак у Индонезия требе да ходи Мъск да гърми към Луната ?"Мъск първо отиде при Раша, но след като от там го унижиха и му се изсмяха, сега в Раша ще го чакат, ама някой друг път.Ето на. Фабрики на тесла във САЩ, Германия, Китай, чак в Индия ще има, но във Майка Раша - Не.Не става така да унижаваш човека.Рашките се помислиха за много велики и направиха както Нокиа на времето при представянето на Андроид. Сега съжаляват но вече е късно.

12

Анонимен

преди 3 години

Ракетите на Мъск към момента са най-добрите ракети.

fallback