fallback

Общ преглед
Тролей-галерия, "облечен" с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента, тръгна по улиците на София.

Поводът е 80 години от първия тролейбус в София, съобщиха от Столична община.

Участващите страни са: САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Тролеят (марка Икарус – една от най-успешните, световноизвестна унгарска марка съчленен тролейбус) ще се движи в продължение на година по линия 1.

Събитието е част от Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация), проект на Петя Илиева и е трети пореден под този надслов фестивал на културите на народите от цял свят събрани заедно в България.

Фолклорният мотив от Унгария е от район Калоча.

Идеята е на художничката Петя Илиева, която има докторска степен по изкуство и културна дипломация. Рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които българите са известни. През 2012 г. представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО "Устойчива енергия".

До момента е реализирала 14 самостоятелни изложби в България и 29 самостоятелни изложби в 19 различни страни (включително Антарктида). Групови участия в: повече от 60 национални и международни изложби на пет континента; 22 международни пленери в Европа, Азия и Африка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Alex

преди 3 години

И тролеите са били немски - Ман.Аз обожавам обаче Икарусите.Сините са правени 1987 г., което хи прави железни машини.

7

Alex

преди 3 години

Първия тролей е до Горна баня.Село та дрънка :)

6

ШибиРиби

преди 3 години

Казано накратко авторката знае къде да си чепка вълната.

fallback