Снимка: IStockphoto

Здравословното отслабване се превърна в основна цел за повечето от нас по време на пандемията. Затварянето вкъщи и липсата на движение ни накараха да обърнем повече внимание на фигурата си и да внимаваме какво точно ядем. За съжаление, границата между здравословно и нездравословно отслабване е доста тънка и много лесно може да се прекрачи.

Има хора, които каквото и да правят, не успяват да се освободят от излишните килограми. Причината често се крие в забавянето на метаболизма, което може да бъде причинено от самите нас. Звучи невероятно, че можем да влияем върху процесите в тялото си, но всъщност някои от ежедневните ни навици сериозно се отразяват на организма.
 
Понякога прекомерното вманиачаване в отслабването може да причини повече вреда, отколкото полза. Затова трябва да внимавате за няколко основни грешки, които може да правите и по този начин да забавяте метаболизма си.

1. Приемате твърде малко калории
 
Думата калории се е превърнала в основен враг на много от нас. Смятаме, че трябва да ядем възможно най-малко, за да отслабнем, но точно тук грешим. Всъщност, приемът на твърде малко калории може да доведе до значително забавяне на метаболизма и може да обърне ефекта на диетата, която спазвате.
 
Когато драстично намалите калориите, тялото ви усеща, че храната е оскъдна и намалява скоростта, с която изгаря калориите. Контролирани проучвания при слаби и хора с наднормено тегло потвърждават, че консумирането на по-малко от 1000 калории на ден може да окаже значително влияние върху скоростта на метаболизма.
 
Повечето изследвания измерват скоростта на метаболизма в покой, което е броят на изгорените за определено време калории, когато тялото ви почива. В едно такова проучване се установява, че ако затлъстели жени приемат по 420 калории на ден в продължение на 4-6 месеца, метаболизмът им в покой значително се забавя. Нещо повече, дори след като са увеличили приема през следващите 5 седмици, метаболизмът им все пак остава бавен.
 
В друго проучване хора с наднормено тегло са били помолени да консумират по 890 калории на ден. След 3 месеца общият им брой изгорени калории спада средно с 633. Дори когато ограничаването на калориите е по-умерено, пак може да забави метаболизма.
 
2. Изключване на протеина
 
Приемът на достатъчно протеин е изключително важен за постигане и поддържане на здравословно тегло. Освен че ви помага да се чувствате сити, той може значително да увеличи скоростта, с която тялото ви изгаря калориите.
 
Забързването на метаболизма, което се случва след храносмилането, се нарича термичен ефект на храната. Термичният ефект на протеините е много по-висок от този на въглехидратите или мазнините. Всъщност проучванията показват, че яденето на протеин временно забързва метаболизма с около 20-30% в сравнение с 5-10% за въглехидратите и 3% или по-малко за мазнините.

Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase