Снимка: БГНЕС

За няколко седмици всички говореха само за едно - акциите на GameStop, които превърнаха някои обикновени хора в милионери, а големите компании - в губещи. Трима от инвеститорите разказват, какво са преживели в тези съдбоносни моменти.

"Имаше много промени в настроението - първо бях щастлив, а след това имаше много депресиращи моменти", Джак

"Видях как сумата в банковата ми сметка се покачва, както никога досега и след това се срина за пет минути",  Албърт

"Беше като въртележка от емоции", Дейвид

В края на 2020 г. цената на акциите на GameStop започна да се покачва подтикната от малки инвеститори, организирали се в Reddit.

"Следвах Wall Street Bets от около седем-осем месеца плътно. Обожавах обществото, забавлявах се как хората губят пари, правейки глупави инвестиции. Но от друга страна те наистина правеха своето проучване и трупаха много пари. Моята сага с GameStop започна още в самото начало, когато цената набираше скорост. Сумата скочи до $300 и реших да вложа всичките си спестявания там", разказва Дейвид.

"Помислих си, че вълнението става прекалено голямо и направих публикация в Reddit, в която заявих, че съм вложил всичките пари за сватбата си в GameStop", разказва Албърт.

Повечето инвеститори в GameStop използват платформата Robinhood.

"Robinhood е интересна платформа, тъй като e посредник, който се е насочил главно към клиенти от поколението на милениумите", казва Патрик Бойл, професор по финанси в King's College, пред BBC. "Това приложение не е като останалите, които ще видите да използват големите инвеститори. Прилича повече на игра, а това, заедно с пандемията, привлече съвсем различна инвеститорска база."

За един месец акциите на GameStop скочиха от $17 на $347 и паднаха до $50.

"В един момент бях толкова близо да платя цялата си сватба, а в друг до това да загубя всичко. След това имах достатъчно пари да платя и медения месец, но за малко да изгубя и всички тези пари", казва Албърт.

"Или ще живея с мисълта, че съм излязал от това прекалено рано, или ще живея с мисълта, че съм излязал прекалено късно и съм изгубил прекалено много пари", споделя Джак.

Всичко това доведе до хаос на хедж фондовете на Wall Street. "По-голямата част от тази история бе това чувство на битка между Давид и Голиат. Че тази група от деца в интернет се противопоставя на групата от милиардери в хедж фондовете", обяснява Патрик Бойл.

"В един момент това се превърна в движение на хора, които са против нещо по-голямо от самите нас", казва Дейвид.

"Инвестирах $13 хил. и спечелих $49 хил. Имам достатъчно пари за сватбата, за медения месец. Дори не трябва да си взимам една година почивка след като завърша училище, мога директно да отида в колеж", казва Албърт.

"Не изкарвам много пари на работа, особено тук, където живея. От GameStop спечелих $400 хил. преди таксите. Големите губещи ще са тези, които скочиха на влака прекалено късно. По-късно и от мен. Някои хора са взели заеми и са ги вложили в акциите. За жалост тези хора ще платят цената", споделя Джак.

"Аз реших да се задържа, но след това акциите започнаха да падат и сега съм на загуба от $5000", казва Дейвид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase