Снимка: Instagram
fallback

Малко след излитането си полет 182 на Sriwijaya Air губи контакт с летищните власти. Малко по-късно най-страшното е факт - самолетът се е разбил. На борда му има 50 пътници - 43 възрастни и 7 деца, както и 12 души екипаж. Търсенето на останките им продължава.

Ето какво знаем за жертвите на полет Sriwijaya SJ182:

"Ние скърбим, все още се молим за най-доброто", казва пред BBC Ферза Махардхика. Неговият чичо е пилот на Sriwijaya SJ182.

54-годишният капитан Афван напуснал дома си бързо в деня на фаталния полет, разказва племенникът му. Той се оплакал, че "ризата му не е била изгладена, тъй обикновено той е наистина спретнат“.

Oще по темата
Капитанът се извинил на трите си деца, че отново трябва да ги напусне.

Капитан Афван, който като много индонезийци носи едно име, започва своята летателна кариера във ВВС, а през 1987 г. започва работа и като пилот на пътнически самолети. Семейството и колегите му казват, че той е бил предан мюсюлманин, нетърпелив да помага на хората в квартала си в град Богор в Западна Ява, както и на колегите си на работа.

Неговата снимка в профила в социалните мрежи е карикатура на Супермен, който се моли, с думите "няма значение колко високо летите, никога няма да стигнете до небето, ако не се молите".

"Той беше много добър човек. Често даваше съвети, мъдри съвети. Той беше видна фигура в квартала си и беше добре известен със своята доброта", категоричен е Ферза Махардхика. "Опустошен съм и не мога да повярвам, че това се случва. Моля, молете се за чичо и нашето семейство", добави той.

На борда на самолета са и Агус Минарни и Мохамед Нур Холифатул Амин. Те пътуват от дома си в Мемпава, Борнео, до Джакарта, Ява, за да присъстват на погребението на бащата на Амин, което се провежда в Понорого, на изток на Ява.

Докато са в Понорого, те успяват да прекарат време с един от синовете си, който посещава интернат там.
Когато двойката се върна в Джакарта, братът на Минарни Юдианя Юнус я моли за помощ, за да осигури място в интернат за един от синовете му. Това е последният път, когато Юнус говори с тях.

"Минарни и съпругът й трябваше да отлетят към дома на 5 януари с друг превозвач - Nam Air", разказва той пред CNN.  "Но когато пристигнаха на летището във вторник, те бяха информирани, че за да се качат на полета, ще трябва да представят PCR тест за коронавирус." Този процес ги забавя още два дни.

След като двойката получава резултатите от теста си, те резервират друг полет за вкъщи - този на Sriwijaya Air.

Юнус казва, че загубата на сестра му е оставила огромна дупка в семейството и че ще му липсва ужасно много."Тя беше любезен човек", каза той и добавя, че винаги е помагала на него и по-малката му сестра по много начини. Минарни била особено грижовен човек и се е отнасяла с любезност към лелите и чичовците си. Сега грижите за децата на двойката, които са още тийнейджъри, ще останат в ръцете на Юнус.
.
"Наложително е всички заинтересовани страни, авиокомпанията и правителството, да приемат това разследване сериозно", категоричен е той. Той добави, че се надява индонезийските власти да направят всичко възможно "поне да намерят останките им под каквато и да е форма", за да може да погребе сестра си "както трябва, като тези, които умират нормално".

"Това е всичко, на което се надявам", казва Юнус.

Семейство от пет души от остров Банка - остров на изток от Суматра - е изчезнало и най-вероятно всички са мъртви, според техен роднина, който говори пред CNN.

Семейството публикува изявление в събота, в което се казва, че 26-годишният Ризки Уахюди, 26-годишната му съпруга Инда Халима Путри и техният 7-месечен син са били в полета, който се е разбил. Майката и братовчед на Уахюди също са с тях.

Уахюди е работил за Индонезийската комисия по горите в Кетапанг, Западен Калимантан, провинция от индонезийската страна на Борнео, през последните три години.

Петчленното семейство е било на островите Бангка на посещение при други членове на семейството и се е тръгнало обратно към Западен Калимантан през Джакарта.

В неделя двама чичовци на Уахюди в Бангка дадоха своята ДНК, за да помогнат в процеса на идентификация.

Ратих Уиндания, която е била бременна в четвъртия месец, е била на гости на част от семейството си в Джакарта с 2-годишната си дъщеря Юмна, 8-годишения си племенник - Атар Ризки Риаван, чичо си Тони Исмаил и леля си Рахмавати, според бащата на Риаван, Иван.

В история, публикувана в профила й в Instagram, преди да отпътува от летището в Джакарта в събота, Уиндания се сбогува с роднини, които живеят в Джакарта. Тя публикува и весела снимка на себе си и усмихнатите си дъщеря и племенник, седнали в самолета моменти преди излитането.

Йоханес Сухерди беше в Джакарта в командировка и очакваше да се върне при семейството си в Нгарак, село на няколко часа от летище Понтианак. Съпругата му, 32-годишната Сусилавати Бунгахилария, заяви пред CNN, че се надява Сухерди да бъде намерен в безопасност и че семейството отново ще бъде заедно. Двойката има 5-годишен син Риан Густи Рафаел.

Бунгахилария каза, че е разговаряла със съпруга си - когото тя определя като "много добър и общителен човек" - малко преди излитането. "Последното му послание към мен беше да не забравя да заведа сина си на лекар, защото имаше температура", каза тя.

Ридаейки, тя споделя, че синът й продължава да пита кога баща му се прибира у дома.

Африда казва пред BBC Индонезия, че все още се надява нейният 29-годишен син Ангга Фернанда Африон, който се е качил на самолета, може да е все още жив. "Членовете на семейството, които се намират в Джакарта, търсят информация. И аз искам да отида, но с пандемията е трудно да се пътува", каза Африда, която живее в Западна Суматра.

Само преди седмица Ангга, който работи като моряк, беше станал баща, съпругата му роди първото им дете, момче на име Алвано Фаейза Алингга. Майка му каза, раждането на сина му то е мотивирало да работи по-усилено, за да осигури най-доброто за него.

Ангга работел на големи товарни лодки. Майка му казва, че той й се е обадил късно в петък, казвайки, че трябва да лети до Понтианак в последния момент, защото "корабът му е повреден и шефът му е казал, че трябва да се прибере".

Често му се налагаше да пътува по работа през индонезийския архипелаг, но предпочиташе да пътува с лодка, рядко летейки.

Африда казва, че синът й е "волево дете, но е бил много послушен. Той е бил любезен и вежлив човек и е можел да се разбира добре с всеки". "Ако той си отиде, това, което искам, е да мога да го прибера вкъщи и да го погреба както трябва", каза тя тихо, докато държи снимка на Ангга. 

На борда е и двойка, която току що е сключила брак -  Ихсан Адлан Хаким и Путри Вахюни.

По-малкият брат на Ихсан, Арвин Амру Хаким, каза пред новинарския уебсайт Kompas, че брат му се е обадил от летище Soekarno Hatta, за да уведоми семейството, че полетът им е отложен поради лошото време.

Двойката пътувала до Калимантан, за да проведе сватбено тържество за семейството на Ихсан, което живее в Понтианак.

"Планът беше следващата събота да се проведе събитието", каза Арвин. Но сега, казва той, семейството се моли за тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 години

Вече разбрах кой е виновен според статията - капитанът, който не е се молил правилно, щото не му била изгладена ризата.

29

Ямболски цървул

преди 3 години

Мир над прахът им !

28

Анонимен

преди 3 години

Бог да ги прости хорста. Да почиват в мир.Много подробна информация са изкопирали тия от,, dnes. Bg,,, когато взривиха руският самолет в Египет беше раьлично. Без имена, без истории... Двоен стандарт сте.

fallback