IStockphoto

Ястията на базата на овес са популярна храна за закуска в много страни по света, включително САЩ, Швейцария и Финландия. Те се рекламират като полезни за отслабването поради здравословната си комбинация от фибри, сложни въглехидрати и протеини. Овесените каши са богати на хранителни вещества като магнезий и цинк, които могат да помогнат за понижаване на холестерола, да помогнат при отслабването и да подобрят здравето на червата.

 
„Овесът помага на хората да се чувстват сити, намалява скоковете на кръвната захар и инсулина. Това са свойствата, които ви карат да се чувствате нахранени, така че да не посягате към нещо вредно“, казва д-р Хаим Рос пред Insider.
 
Не всички овесени ястия обаче са еднакви. Разликата е в овеса, използван за направата на една овесена каша. Има няколко вида овесени ядки, включително ирландски, шотландски, валцуван или бързоготвещ се овес. Ако обаче търсите най-малко обработените форми, тогава ирландската овесена каша е вашето решение, като тя се счита и за най-здравословната.

Ето предимствата от яденето на овесена каша и как тя помага за отслабването:
 
Как помага за отслабването?
 
Овесената каша съдържа здравословна смес от фибри, сложни въглехидрати и растителен протеин, което я прави полезна при отслабването. В 45 грама овес има 150 калории, три грама мазнини, 27 грама въглехидрати, пет грама протеин и един грам естествена захар. В същото количество ще намерите четири грама диетични фибри и два грама разтворими.

Ето някои ползи, свързани със здравето и загубата на тегло от това питателно ястие:
 
♦ Овесените ядки поддържат чувството ви за ситост и помагат за здравето на червата: Диетичните фибри, особено разтворимите, спомагат за по-добрата функционалност на храносмилателната система. Те също така регулират глада, като създават усещане за ситост. Това се дължи на факта, че образуват гелообразна формула, която ви държи сити дълго време.
 
♦ Овесените ядки помагат да се предотврати покачването на кръвната захар: Друга често срещана форма на овесена каша е тази от валцуван овес. Тя се квалифицира като храна с нисък гликемичен индекс. Това е класация на храните въз основа на това колко повишават кръвната захар. Следователно, нисък гликемичен индекс означава, че овесените ядки ви предпазват от прекалено високи стойности на кръвната захар по време на и след хранене, което може да предотврати умора и главоболие.
 
Как да консумирате овесена каша и отслабвате, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase