Снимка: IStockphoto

Глутеновата непоносимост е състояние, което кара човек да реагира след поглъщане на глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Симптомите варират в широки граници и могат да включват стомашно-чревни проблеми, болки в ставите, умора и депресия.

Пшеницата е зърно, от което се приготвят хляба, зърнените храни и тестените изделия. Ечемикът е друг богат сорт зърнени култури, който често се използва за пивоварство. Ръжта е последният вид зърно, което съдържа глутен. Тя най-често се среща в зърнени култури, бира и хляб. Консумирането на тези видове храни и напитки често е начинът, по който човек открива тяхната непоносимост към глутен.
 
Целиакия е сериозен вид непоносимост към глутен. Класифицирана като автоимунно разстройство, целиакията причинява увреждане на тънките черва. Когато болните от болестта консумират глутен, това предизвиква анормален имунен отговор, който директно атакува червата. В крайна сметка увреждането, причинено на червата, значително намалява способността на организма да усвоява правилно хранителните вещества. Ако не се лекува правилно, целиакията може да доведе до дългосрочни здравословни усложнения. Смята се, че 1 на 100 души страдат от болестта.
 
Хората, които са чувствителни към глутен, често откриват, че симптомите им изчезват, след като глутенът е елиминиран от менюто им.
 
Ето и 7 знака за непоносимост към глутен:
 
1. Мозъчна „мъгла“
 
Един от най-изненадващите симптоми на непоносимост към глутен е т. нар. мозъчна мъгла (замъглено съзнание) или намалени когнитивни функции (човек става разсеян, раздразнителен, забравя повече). Тя може да бъде един от най-загадъчните симптоми, просто поради факта, че могат да я причинят редица неща. Това обаче е често цитиран симптом на хора, страдащи от непоносимост към глутена.
 
2. Неочаквано наддаване на тегло
 
Внезапното, необяснимо наддаване на тегло е объркващо за много хора с непоносимост към глутен. По принцип наддаването на тегло от непоносимост към глутен се дължи на две неща: малабсорбция и пропускливост на червата и системно възпаление.
 
3. Абнормална имунна функция
 
Когато човек е чувствителен към глутена IgA антителата му имат противодействащ ефект върху имунната система. Открити предимно в стомашно-чревния тракт и слюнката, IgA антителата са основната защита на организма срещу настинки, грип и други заболявания. Очевидно е, че когато същите тези антитела противодействат на имунната ни система, има много по-голяма вероятност да се заразим с такива заболявания.

Още за най-известните симптоми при глутенова непоносимост, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase