Снимка: Pixabay
fallback

Две неща се случват, когато удари студеното време. Първо, всеки изважда най-топлите си палта, пуловери и шалове, а след това се подготвя за сезона на настинките и грипа.

Обикновено човек може да прекара между две-три настинки годишно, но понякога това число се увеличава, ако не се грижим добре за себе си. Това означава, че подготовката е от ключово значение за успешното преминаване през зимните месеци. Освен да си биете ваксина против грип, да си миете достатъчно ръцете и да получавате достатъчно сън, има няколко популярни алтернативни метода за борба със симптомите на настинка и грип.
 
На едно от челните места в този списък ще намерите бъз – плод, който произхожда от лечебно растение и през последните години набира все по-голяма популярност. През 2019 година е наречен „новакът“ в годишния доклад на Pinterest за популярните тенденции в здравето и грижата за себе си. Според доклада, търсенията за рецепти, използващи бъз, са се увеличили с 685%, но плода може да го намерите и в други продукти, включително сироп от червена боровинка и чай.
 
Може ли обаче бъзът наистина да помогне за предотвратяването на неприятна настинка? Ето всичко, което трябва да знаете за здравословните ползи от тези лилави плодове.
 
Какво е бъз?
 
Малък и кръгъл като боровинка, бъзът е тъмнолилав плод, произведен от дървото бъз. То води началото си от Европа, но е широко отглеждано и в Северна Америка, Азия и Северна Африка.
 
„Бъзовите плодове са богати на антоцианини – фитохимикали, които обикновено се срещат в лилавите и сините плодове, притежавайки противоракови свойства и могат да бъдат полезни за сърдечносъдовото и когнитивното здраве“, казва диетологът Уитни Инглиш пред InStyle. Тя добавя, че плодовете са богати на витамините С и В6, както и на желязо.
 
Въпреки скорошния си скок към популярност, бъзът се използва като лекарство в продължение на хиляди години. Хипократ, древногръцкият лекар, известен като „бащата на медицината“, нарича растението „моя сандък с лекарства“.
 
Помага ли срещу настинка?
 
Някои хора се кълнат в бъза като метод за предотвратяване на болести, докато други, включително и лекари, казват, че това е първата им стъпка на защита, когато усетят, че нещо се случва с тях. „Бъзът е едно от любимите ми неща през студеното време“, казва д-р Майлс Спар. Добавя, че растението е с доказани противовъзпалителни свойства, които намаляват грипоподобните симптоми и намаляват продължителността на грипа с до 50%.
 
Още за полезните свойства на растението бъз, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 години

Уитни Инглиш, Найлс Спарс...Тия главанаци откъде са намерили Димков?Дарена, защо не са те дарили с малко българщина? Бъзът е традиционно българско народно средство! Всъщност, немците също са почитатели на билколечението. Даже тук ни пробутват за много пари техния Холундер!Използвам плодове от черен бъз и от бъзак. Някои считат бъзака за по-силен. Дъвча сушени плодове, защото съм диабетик и избягвам сиропите. Препоръчвам сутрин една чаена лъжичка на гладно.

2

Анонимен

преди 3 години

Не бъз, а бъзак. Бъзът е дърво, а бъзакът е храстовидно растение, то дава тези плодове от снимката.

1

Анонимен

преди 3 години

Бъза помага ли при настинка, чесъна помага ли при грип, майката лекува ли псориазисТова са билки, плодове естествено че помагат, най малкото не вредят, ама заради такива статии сега сума ти хора ще се лекуват Само с бъз

fallback