Снимка: Pixabay

Две неща се случват, когато удари студеното време. Първо, всеки изважда най-топлите си палта, пуловери и шалове, а след това се подготвя за сезона на настинките и грипа.

Обикновено човек може да прекара между две-три настинки годишно, но понякога това число се увеличава, ако не се грижим добре за себе си. Това означава, че подготовката е от ключово значение за успешното преминаване през зимните месеци. Освен да си биете ваксина против грип, да си миете достатъчно ръцете и да получавате достатъчно сън, има няколко популярни алтернативни метода за борба със симптомите на настинка и грип.
 
На едно от челните места в този списък ще намерите бъз – плод, който произхожда от лечебно растение и през последните години набира все по-голяма популярност. През 2019 година е наречен „новакът“ в годишния доклад на Pinterest за популярните тенденции в здравето и грижата за себе си. Според доклада, търсенията за рецепти, използващи бъз, са се увеличили с 685%, но плода може да го намерите и в други продукти, включително сироп от червена боровинка и чай.
 
Може ли обаче бъзът наистина да помогне за предотвратяването на неприятна настинка? Ето всичко, което трябва да знаете за здравословните ползи от тези лилави плодове.
 
Какво е бъз?
 
Малък и кръгъл като боровинка, бъзът е тъмнолилав плод, произведен от дървото бъз. То води началото си от Европа, но е широко отглеждано и в Северна Америка, Азия и Северна Африка.
 
„Бъзовите плодове са богати на антоцианини – фитохимикали, които обикновено се срещат в лилавите и сините плодове, притежавайки противоракови свойства и могат да бъдат полезни за сърдечносъдовото и когнитивното здраве“, казва диетологът Уитни Инглиш пред InStyle. Тя добавя, че плодовете са богати на витамините С и В6, както и на желязо.
 
Въпреки скорошния си скок към популярност, бъзът се използва като лекарство в продължение на хиляди години. Хипократ, древногръцкият лекар, известен като „бащата на медицината“, нарича растението „моя сандък с лекарства“.
 
Помага ли срещу настинка?
 
Някои хора се кълнат в бъза като метод за предотвратяване на болести, докато други, включително и лекари, казват, че това е първата им стъпка на защита, когато усетят, че нещо се случва с тях. „Бъзът е едно от любимите ми неща през студеното време“, казва д-р Майлс Спар. Добавя, че растението е с доказани противовъзпалителни свойства, които намаляват грипоподобните симптоми и намаляват продължителността на грипа с до 50%.
 
Още за полезните свойства на растението бъз, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase