Алпинистът Атанас Скатов се е устремил към първото в историята зимно изкачване на един от най-трудните осемхилядници в света - К2.
 
"Готвя се вече 9 години, откакто започнах да ходя на експедиции. Тази експедиция е много специална, включил съм нови методи на тренировки - различни дишания, закалявания. Взел съм специален генератор, който ми намалява съдържанието на кислород, все едно съм на височина 6-7 хил. метра в домашни условия", сподели алпинистът в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Днес Скатов ще подаде документи за виза за Пакистан и очаква на 20 декември да излети от България. В експедицията ще участват над 20 алпинисти от цял свят, които ще бъдат придружени от 15 шерпи. Вече трима души са в базовия лагер на групата.
 
"Ще бъде много интересна, но и много трудна експедиция, защото досега няма успех, стига до 1000 метра под върха. Всяка крачка след 7600 метра ще бъде невероятен успех за световния алпинизъм. Няма нищо общо изкачването през лятото и зимата. Лятото е с 40 градуса по-топло, отколкото ще бъде сега", подчерта Скатов.
 
Той изтъкна, че вече 45 дни от сутрин до вечер се е концентрирал върху подготовката си. Периодът му харесва, защото по думите му човек се чувства концентриран, събран и не губи нито секунда ценно време.
 
"За първи път реших да прочета малко и за върха. Започнах една книга за К2, но реших, че е по-добре на място да усетя нещата", отбеляза алпинистът.
 
Атанас Скатов наскоро успя да завърши и да издаде книга за седемте контитентални първенци. Той предвижда премиера и представяне по градовете след завръщането си от Пакистан. 
 
"Всеки ден получавам имейли с поръчки за книгата, по 2-3 часа на ден отделям за надписване на книги. Този проект е за пътешественици. Не са най-важното върховете. По-важното е, че посещаваш тези континенти, които са коренно различни, и се запознаваш с хората, с културата, с битието им...", разказа още Скатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase