Снимка: The Korea Times
fallback

Преди три десетилетия мъж убива 14 жени и момичета в малкото градче Хвасон и се превръща в един от най-страшните серийни убийци в Южна Корея. 20 години в затвора лежи невинен човек, а през 2019 година истината излезе наяве, когато извършителят призна пред полицията за зверствата, които е извършил.

Oще по темата

"Изненадан съм, че не ме хванаха по-рано", каза на изслушването вчера Лий Чун-Джае, убиецът от Хвасон. Той говори за първи път пред обществото, след като се призна за виновен миналата година. Пред него бе и Йон - мъжът, прекарал 20 години в затвора за едно от убийствата, което не е извършил. "Не мислех, че престъпленията ми ще останат неразкрити", допълни 57-годишният убиец.

Йон бе освободен от затвора през 2008 година, след като прекарва 20 години зад решетките заради убийството и изнасилването на 13-годишно момиче. Но всъщност мъжът се оказва на грешното място в грешното време. Убийството на момичето е едно от 10 престъпления, извършени в Хвасон между 1986 и 1991 година. В продължение на десетилетие 9 от случаите остават неразкрити, но миналата година полицията изследва ДНК проба, която свързва Лий с част от престъпленията.

След като излиза от затвора, Йон, който винаги е твърдял, че е невинен, иска повторно разглеждане на делото си, което да отмени присъдата му. Именно по времето на едно от съдебните заседания по случая на Йон, Лий за пореден път направи самопризнания. Той дори твърди, че по време на един от разпитите преди години е носил часовника на една от жертвите, но полицаите все пак са го пуснали да си върви.

"Все още не мога да разбера защо не бях заподозрян. Престъпленията се случваха около мен, а аз не се и опитвах усилено да се прикрия. Мислех си, че ще ме хванат лесно. Имаше стотици полицаи, които се занимаваха със случая. Постоянно се сблъсквах с детективи, но те само ме разпитваха за хората около мен", разказва той. Лий също така признава, че не е имал причина да убие 13-годишното момиче. Не изразява и никаква емоция, докато разказва как го е сторил: "Беше импулсивно действие."

"Бях чул, че човек с увреждане е бил арестуван за един от случаите, но не знаех за кой, тъй като бях извършил много престъпления", заявява Лий. Той се извини на семейството на жертвата и на Йон. "Чух, че много хора са били разследвани и са страдали без да имат вина. Извинявам се на всички тях. Дойдох, дадох показания и описах престъпленията с надеждата, че жертвите и техните семейства ще намерят малко утеха, когато истината се разкрие. Ще живея живота си с покаяние."

Лий е в затвора от 1994 г., където излежава доживотна присъда за изнасилването и убийството на снаха си през същата година. Той няма да бъде съден за убийствата в Хвасон, тъй като давността по тях е изтекла.

Множество грешки на разследването

По време на убийствата Хвасон е бил селски район, в който живеят около 226 000 души, разпръснати из редица села.

Подобни кървави престъпления са необичайни в района. Полицията изразходва огромно количество ресурси за да открие серийния убиец.

Множество хора, включително Йон, който куца заради детски паралич и не е завършил начално училище, обвиниха полицията, че е използвала изтезания по време на разпитите. През юли миналата година полицията призна това, както й че е накарала Йон да признае за убийството чрез насилие. Официален документ отбелязва, че по време на признанието на Йон присъства свидетел, но се оказва, че това не е вярно.

"Покланяме се и се извиняваме на всички жертви на престъпленията на Лий Чун-Джае, на семействата им и на жертвите на полицейските разследвания, включително Йон", каза говорител на полицията в четвъртък, отбелязвайки, че други са страдали от "полицейски злоупотреби" по време на първоначалното разследване в Хвасон.

Властите са стигнали до заключението, че Лий е отговорен за всичките 10 убийства, извършени между 1986 и 1991 г. в райова. 

Йон сподели, че му е нужно време, за да разбере случилото се в съда. По-рано той призна, че се чувства разочарован от всичките години на несправедливост и иска да живее остатъка от живота си като невинен човек.

"Искам да изчистя фалшивото си обвинение и да си върна честта", заяви той по-рано тази година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ПорЦелан

преди 3 години

И ние си имаме Жоро Павето! И то не един а няколко. Първият не е хванат. Вторият даже май беше комшия на любимият ви Бай Тошо на ул. Оборище. Такива спомени имам, че като ученици не ни даваха да се мотаем в Докторската градина. То и без това там се събираха обратни. Аз си спомням телевизионен филм, възстановка как се разхожда с мрежичка за пазаруване и камък вътре увит с вестник.

22

Иво

преди 3 години

Тея са го счупили от бой и изтезания. Много хуманно . Добре, че не са го убили по погрешка.

21

1993

преди 3 години

In the name of the Father

fallback