Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase