Снимка: БГНЕС

Леонид Ринк - докторът по химия, който участва пряко в създаването на "Новичок", съобщи, че е невъзможно руският опозиционен лидер Алексей Навални да е бил отровен с препарата "Новичок", предаде ТАСС. В ефира на YouTube канала Soloviev Live той обясни, че агентът "Новичок" е коктейл от много съставки, който „не е готов за употреба“, докато не експлодира, предаде БГНЕС.

Още по темата

Ученият нарече "нелепо" твърдението, че веществото може да се използва за причиняване на смърт на един човек, тъй като препаратът е способен да убие цял полк. "Човек би бил унищожен за секунди", подчерта Ринк.

В същото време той посочи разликите в клиничната картина, характерна за отравянето с Новичок, от тази, наблюдавана в Навални. Ако човек е приел отровата, в клиничната му картина се наблюдават миоза (рязко свиване на зениците) и конвулсии, след което след няколко минути настъпва смърт, допълни химикът. Той нарече "невъзможен" сценарий, при който жертвата, погълнала от препарата, може да бъде спасена, лекувана в продължение на седмици, и транспортирана със самолет. При Навални се наблюдават откровени симптоми на панкреатит, съобщи още Ринк.

"Не е възможно да се ползва "Новичок" по описания начин, или изобщо вещества от такъв тип", коментира химикът в отговор на твърденията на германското правителство, че са открити следи от препарата в кръвта на Навални. И добави, че е възможно следите от химикали в кръвта на опозиционера да са остатъчни от лекарства, ползвани при лечението му.

Кремъл отбеляза, че руските власти не са получили официална информация от германските си колеги, нито пробите на Навални, нито медицинските му изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase