fallback

Според ЦИК в Беларус Александър Лукашенко е спечелил 80% от гласовете на народа си. Но пълните улици и протестите свидетелстват друго - Беларус не иска Лукашенко. Опозицията, а и цяла Европа подозира, че зад преизбирането на президента стои измама. Свидетелствата на няколко души, които наблюдавали какво се случва в избирателните секции го потвърждават.

Антон работи в училище. Преди изборите администрацията на учебното заведение го моли да вземе участие в организацията. В стаята за гласуване той прекарва по 4 часа през трите дни на вота. В първия ден от изборите не е много натоварено, а само един независим наблюдател следи дали всички правила се спазват. Служителите обаче често намират начини да го изведат извън стаята по една или друга причина.

"Изборната комисия използва тези моменти добре. В дните, когато едва 20 човека бяха гласували, в урните имаше 70 бюлетини", казва Антон пред Meduza.

Той не е наясно как това се е случило. "Може би са вдигнали мъртвите от гроба", казва мъжа и не е далеч от истината. Негов приятел му споменава, че някой се е разписал от името на мъртвия му баща, но от избирателната комисия го уверили, че става въпрос за грешка.

В официалния ден на изборите тълпата пред стаята на Антон се увеличила. Повечето хора носели бели ленти - символ на опозицията и често се карат с членовете на избирателната комисия, тъй като не вярват в тях. Мъжът носи бюлетини и в домовете на възрастните хора, които са трудно подвижни, за "домашно гласуване". Те не крият за кого гласуват - винаги за действащия президент. Тогава Антон си мисли, че Лукашенко няма как да не спечели и тези избори, тъй като е спечелил предварителния вот.

Но всъщност не е така. След преброяването на гласовете от официалното гласуване става ясно, че Тихановская води с 60% пред Лукашенко, въпреки че много от бюлетините за нея са невалидни, тъй като са подписани от хората, които не вярвали в избирателната комисия. Председателят и секретарят на секцията бяха отговорни за подреждането на резултатите, а Антон казва, че се е опитал да наблюдава работата им колкото е възможно по-внимателно. След около 40 минути те обявили, че Лукашенко е спечелил 50% от вота, а Тихановская - 20%. Всички започват да се споглеждат и да се питат "Какво се случи току що? Тихановския очевидно спечели!" Въпреки това те били принудени да подпишат резултатите, които били отнесени в ЦИК. Антон дълго се чудел дали да го направи, но се страхувал и в крайна сметка подписал.

След това интернетът отново се върнал. Антон видял, че и други избирателни секции съобщават, че Тихановская е победила. "Очевидно успяха да ни измамят", казва той и споделя, че все още се срамува, че е подписал документа. Някои от доброволците, осъзнали какво се е случило, започнали да плачат. "Виновни сме, защото подписахме не заради принуда, а от страх какви ще са последствията", признава той. 

Подобно на Антон и Маргарита била помолена, по-скоро принудена, да бъде доброволка в избирателна комисия. Тя потвърждава, че бюлетини са се появявали от нищото в урните. Тя съобщава и за още нещо, което е подозрително - много мъже и жени се появили без беларуско гражданство, само с документ за пребиваване, но въпреки това имената им били в списъците.

И в избирателната секция на Маргарита Лукашенко спечелил на предварителните избори. Но хората, готови да дадат гласа си за опозицията започнали да се появяват на 9 август. За Тихановская има 6 пъти повече гласове, отколкото за Лукашенко, Маргарита обаче не е сигурна с колко процента е водила Светлана пред настоящия президент. Но, както и в секцията на Антон, председателят и секретарят обявяват загубата на Тихановская. Сцената е същата - хората не могат да повярват. Някои от тях започват да плачат. Отново от страх, всички в комисията подписват документа. И все пак шепа хора обмислят дали да сложат подписа си прекалено дълго. Тогава за тях идват реалните заплахи.

"Всеки има нещо, което е заложил - образование или работа. И ние живеем с този страх вече 26 години", казва Маргарита.

Мъж на име Константин разкрива още подробности пред Meduza. Той твърди, че още на 3 август, много преди изборите да са започнали, част от доброволците са били събрани и още тогава са помолени да подпишат протоколите. Нещо, което не би трябвало да се случи преди края на изборния ден. Когато няколко души отказали, председателката на комисията заявила, че са й нужни, за да се избегне объркване по-късно. Все пак никой не подписва документите. Онези, които са се опълчили гласно, са отстранени. Те получили обаждане, че са били в контакт с човек, болен от коронавирус, и трябва да стоят далеч от избирателните секции. 

Но още преди края на предварителните избори, той е повикан отново. Председателката пак го моли да подпише крайния протокол. Той отказва, а тя разочаровано му заявява: "Значи не ми вярваш?"

В деня на официалните избори в секцията на Константин гласуват близо 50 души, които не са граждани на Беларус. Урните обаче са препълнени. Повечето хора, които идват, носят бели ленти и "своя боен дух". "Гласувам за бъдещето ти", казал един баща на детето си. Но когато дошъл момента за преброяване, започнала и драмата.

Председателката на комисията направила най-мръсния трик от всички - запечатала протоколите още преди да бъдат преброени бюлетините. Константин възразил и за това бил изхвърлен от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

Анонимен

преди 3 години

То беше ясно още преди да обявят победата на Лукавия. но и аз не очаквах, че ще си позволи наглостта да обяви резултат по висок от предишните избори !Демокрацията е най-благодатната среда за диктаторите, а веднаж диктатор, винаги диктатор...като при Путин !

167

джуджа

преди 3 години

Мръсни комунистически маневри.

166

Анонимен

преди 3 години

дААА, И жЕЛЮ жЕЛЕВ НАПИСА КНИГАТА фАШИЗМЪТ В КОЯТО ОПИСА НИЩОЖЕСТВОТО НА НАШИЯ ЖИВКОВИЗЪМ. сЕГА ПАК ИМА ЦЕНЗУРА И ЕТО В ПРОГЕРБАВИЯ САЙТ ХОРАТА ПИШАТ ЗА бЕЛАРУС АМА НИЕ СИ ЗНАЕМ ЗА КОГО ПИШАТ. бРАВО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ САЙТА. долу герб долу мафията долу мутрите долу дпс

fallback