Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заведения и хотели по родното море са в колапс от непомнен срив в оборотите заради коронакризата. Гледката на хлопнати кепенци вече е обичайна на северното ни Черноморие, а на юг някои ресторантьори се радват, ако масите им се “напълнят” с десетина души дневно. От 40 до 60 процента са намалели оборотите в бургаските кръчми, в съпоставка с миналия сезон, алармираха пред “Труд” собственици на ресторанти.

В 12 часа по обед, заведения за хранене в центъра на града, където друга година гъмжи от туристи, са полупразни. Едно от най- модерните кафенета в италиански стил пък на ул. “Ивайло”, което беше хит сред бургазлии, е хлопнало кепенци. “Тези, които работим, сме определено по-малко от миналото лято”, сподели собственик на пицария.
“Аз лично не пипам менюто, но знам, че има много колеги, които предлагат значително по-малък асортимент отпреди”, коментира друг ресторантьор.

 Най- посещаваните заведения в Бургас са така наречените “капани” - на брега на морето, такива приятни кръчмици има и вътре в града. Те предлагат рибена чорба и морски дарове от “а” до “я”. Техните обороти също са спаднали доста, включително и на един от най- предпочитаните, с гледка към морето и отплаващите корабчета към остров “Света Анастасия”.

Засега обаче рибните ястия не са намалени, същите като миналото лято са и цените им, с което приликата със сезон “Лято 2019” се изчерпва.

Липсата на туристи удря сериозно и ресторантьорите във Варна. Повечето от близо 2000 заведения в морската столица са отворени, но отчитат средно между 40 и 50 процента спад в оборота, обясни Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията. Той прогнозира, че през октомври ще има масови фалити в сектора.

Oще по темата
Хотелиерите са в шок и още през август част от тях може да затворят. Половината хотели в комплексите край Варна не работят в разгара на летния сезон. “В част от отворените бази на Златни пясъци и “Св. Св. Константин и Елена”, където почиват туристи от Полша, Германия, Чехия и Румъния, заетостта е малко над 50 процента, но разчитащите само на един пазар са полупразни, съобщи пред “Труд” проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. Според него регистрираният през последните дни ръст на заразените с COVID-19 води до нови анулации и не е изключено някои от работещите хотели да хлопнат кепенци още идния месец.

Труден е сезонът и в Албена, където над половината хотели все още не са отворени. В съседното с. Кранево детските лагери пустеят заради затворените граници с Украйна, Русия и Беларус, а в лъскавите нови комплекси до брега заетостта е около 20 процента. Затова и сезонните търговски обекти по пътя към плажа отварят само в почивните дни, когато ивицата се пълни с варненци и добричлии.

Сервитьорките и барманите са първите, които попадат под ударите на ниските обороти в крайморските кръчми. След пандемията, иде втора вълна от нови безработни, тъй като шефовете не могат да плащат заплати и съкращават новонает персонал.

Собствениците на заведения не си позволяват рекламни кампании като през минали години, когато отпред на по-лъскавите кръчми имаше хостеси. Тази година ремонтите и иновациите зад бара са обсолютно табу. Режат се и бройките на масите на открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Анонимен

преди 3 години

Чудесно, отивам да си отворя една бира.Да, от магазина е, с ДДС 20%, ама пак е по-евтина от ресторантската, с 9-те % ДДС.Драго "хотелиери" и "ресторантьори", радвам се, че най-накрая ви се наложи да се биете за клиентите, а не да си мислите, че те са ви длъжни.Опашките са за Гърция и Турция, не за Бургас, Варна или слънчака.

141

браво

преди 3 години

Да затварят и да събарят. И без друго бетонираха половината черноморие. Направиха го да прилича на Г*З, цените са като в Монте Карло, обслужването като в Дагестан. Пълно е с капани, скрити такси, лъжи и измами, джебчии, и в "all inclusive"-а ти се сервира 3 дена поред енда и съжа наядена наденичка. Като не могат да привлекат туристи и не могат да се конкурират с Гърците и Турците по качество/цена да затварят и да събарят. Има улици за метене, смет за изхвърляне и изоставени мини за копане! АЙДЕ!

140

Справедливо

преди 3 години

На бургаското ларго поръчваш кафе да се освежиш и меню аааа шефа каза,да не сервираме кафе след 17ч....На капаните по плажа ти носят ястието без прибори,викаш сервитьорката да ти донесе.Тя отива,нооо нещо много важно се случва в телефона й,и не се връща повече.Ставаш да си вземеш сам прибори и целият персонал те гледа странно...Назначили по един управител,чиято функция е единствено да държи брадичката високо,иначе идея си няма каква му е реалната функция.Персонала е там тялом,но не и духом...

fallback