Снимка: БГНЕС
fallback

Ситуацията около промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия са обсъдили президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Oще по темата
Това предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

сус бре

преди 3 години

Фукара е туй Ердо. не знам що го бавят

61

до анонимен 62

преди 3 години

Мюсюлманите са най-гадни от всички религии. Ако им затворят някоя джамийка - врява до небето. натрапват се на всички, биха избили всички християни, ако имат възможност, изобщо цвъргят от злоба. само яловите баби като Меркел не виждат истината или си отмъщават на света, че са ялови.

60

ognyanz

преди 3 години

До Анонимен: Какво ще се промени ли? Ще ти го обясня по-просто, за да ме разбереш. Ще се промени същото, което щеше да се промени, ако Сикстинската капела беше в Истанбул и беше превърната в джамия. Ценното в нея не е сградата а фреските на Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо... Те са световното историческо наследство. Щяха да ги замажат, както са ги замазали в Света София докато е била джамия. Сега част са реставрирани. Пак ще ги замажат или скрият

fallback