Снимка: Pixabay

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи решението за храма „Св. София“ в Истанбул да бъде превърната в джамия като "предизвикващо съжаление". Борел напомня, че става дума за сграда със силно символично, историческо и универсално значение.

"Като един от основателите на Съюза на цивилизациите, Турция се ангажира с насърчаването на диалога между религиите и културите и укрепването на толерантността и съвместното съжителство", напомня върховният представител, цитиран от БНР.

Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на турското правителство да промени статута на истанбулската черква, предаде Ройтерс. "Научихме, че турското правителство запазва ангажимента си да осигури достъп до "Св. София" за всички посетители и очакваме с нетърпение да чуем плановете им относно по-нататъшното стопанисване на "Св. София" така, че да бъде гарантиран безпрепятственият достъп до нея за всеки", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортегас.

Още по темата

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин" решението на Турция.

"Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство. И, разбира се, то засяга не само отношенията между Турция и Гърция, но и нейните (на Турция) отношения с Европейския съюз", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис.

Властите в Кипър също осъдиха категорично решението на Турция да измени статута на храма "Св. София" в Истанбул. Първи позицията на Никозия по въпроса изрази снощи в Туитър министърът на външните работи на островната държава Никос Христодулидис, предаде ТАСС.

ЮНЕСКО изразява силно съжаление от решението на турските власти за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул, включен в Списъка на световното наследство.

Според  генералния директор на организацията Одре Азуле решението е взето без предварителен диалог. Азуле е изразила снощи дълбоката си загриженост пред посланика на Турция към ЮНЕСКО.

Организацията призовава турските власти да започнат без отлагане диалог, за да се избегне отстъпление от универсалната стойност на "това изключително наследство". От там посочват, че Комитетът за световното наслество ще разгледа опазването на паметника на следващата си сесия.
  
Френското правителство "съжалява" за решенията на турските власти за трансформиране на бившата базилика в джамия, посочи в съобщение и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
 
Тези решения преразглеждат един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция, се казва в съобщението.

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 3 седмици

Да превърнеш храм построен за един бог, в храм за друг бог. И да се молиш там. Това е грехота

76

До резанките карабин

преди 1 месец

Веднага оревахте орталъка. Кьопеклар

75

София

преди 1 месец

До цура чубанина ти си продължавай да си о..реш твоята религия пък остави другото!