IStockphoto

Красотата на лятото се крие не само в топлото време, но и в изобилието от плодове. В продължение на няколко месеца можем да се насладим на вкусни ягоди, череши, сливи и още много други, зареждащи ни с нужната порция витамини и минерали. И тъй като сме повече привлечени от сочната визия на ягодите и черешите, като че ли забравяме за другите плодове.

Към този списък на пропуснатите спада и черницата, която обаче заслужава нужното внимание. Плодовете на това дърво са познати под различни имена в цяла България. Най-често се използват черница или дуди и зреят от юни до август. Първоначално черницата се е отглеждала в Китай, където местните са използвали само листата за храна на копринената буба.
 
След това обаче са оценени и здравословните ефекти на плода. В Римската империя неузрялата черница се използвала за спиране на кървенето от рани, а зрелите плодове се смесвали с мед, смирна и шафран за получаването на лекарство, използвано при възпалено гърло и болки в стомаха.
 
Плодовете на черницата са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамини C и К, фибри и други. Високата концентрация на антиоксиданта „ресвератрол“ забавя процеса на стареене. Според научни доказателства, дудите помагат и при сърдечни проблеми. Експертите заключават, че 300 грама от плода на ден, в продължение на 1 месец, значително подобрява работата на сърцето.
 
Освен че са полезни за хапване в сурова форма, черниците стават и за направата на вкусно сладко. То е чудесна заливка за много десерти, а може и да се използва като добавка към различни закуски като палачинки, мекици и бухти.
 
Ето и рецептата
 
Необходими продукти:
 
2 кг черници

1,5 кг захар

1 ч.л. лимонтузу

40 мл ром

1 пакетче ванилия

Как да приготвите сладкото от черници четете в Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase