IStockphoto
fallback

В Азербайджан, на чаената маса се предлага богатство от видове сладкиши, конфитюри от различни плодове и зеленчуци, шекербура, пахлава, бадамбура и сладък хляб. С любезното съдействие на Азербайджанското посолство, ще ви представим поредица от рецепти от тяхната кухня.

Днес ви предлагаме рецепта за азербайджанска пахлава.
 
Необходими продукти:
 
Орехи (белени) – 1,5 кг
Масло – 500 г
Яйца – 2
Брашно – 800 г
Захар – 1,5 кг
Тинктура от розови листа – 100 г
Шафран – 0,2 г
Вода или мляко – 600 мл
Мак (Хаш-Хаш) – 10 г
Шамфъстък или бадеми – 50 г
Сол – 1 щипка

Историята
 
Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда – диамант, символа на огъня, който се нарича „пахла“ в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за празника Новруз (фестивалът, който празнува пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето.
 
Още за приготвянето на азербайджанска пахлава четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

Верно,че не ви бива в четенето ама толкова глупави да сте претендирату за едно пък то е друго и няма нищо особенно с класическата Баклава

9

Анонимен

преди 3 години

Баклава с хашиш, айде нема нужда.

8

Анонимен

преди 3 години

Сладкишите трябва да се изхвърлят от менюто на всеки интелигентен човек.Рафинираната захар е вредна, ако почна да пиша с какво няма да ми стигнат и 100 коментара.Това е чиста отрова.

fallback