Снимка: БГНЕС
fallback

Коронавирусът разклати авторитета на много световни лидери. Сред тях е и дългогодишният президент на Беларус Александър Лукашенко. Тази година трябваше да се проведат поредните избори, на които народа щеше да гласува за него. Но COVID-19 промени плановете му. Сега, за да спечели повече симпатията на Запада, отколкото на народа си, той предприе нова политика. Лукашенко обвини Русия в намеса в изборите.

Лукашенко е на власт в Беларус цели 26 години. Наричан "Последният диктатор на Европа", той толкова се разстройва от прилива на недоволство и увеличаващата се подкрепа към противниците му, че обърна пропагандната си машина срещу Москва.

Русия дълго време бе най-близкият съюзник и главен благодетел на Беларус. В първите години от властта си той е възхваляван за това, че успява да избегне безредиците и масовата безработица, която се наблюдава в бившите членки на СССР след разпадането му. Но сега критиките срещу него се увеличават и то най-вече заради начина, по който Лукашенко се справя с COVID-19 или по-точно... начинът, по който не се справя с вируса. През това време, отношенията на страната му с Москва охладняват, а тези с Вашингтон се подобряват.

От години "Последният европейски диктатор" манипулира съперничеството между Изтока и Запада, за да се задържи на власт. На среща с икономически служители в Минск в петък, Лукашенко заяви, че е "осуетил разпалването на революция", като е поръчал ареста на Виктор Бабарико - негов опонент на изборите и бивш шеф на руска банка. Без да споменава конкретно Кремъл, лидерът заявил, че е "свалил маските на марионетките не само тук, но и на онези, които стоят извън Беларус", цитират от The New York Times.

Никой не се и усъмни, че Лукашенко говори за Русия

Бабарико дълги години ръководи Belgazprombank, беларуска банка, която в по-голямата си част е собственост на руската компания "Газпром". Той и синът му бяха арестувани, след като бяха заподозрени във финансови измами.

"Нищо няма по-голямо значение от суверинитета на Беларус", заяви Лукашенко, който неведнъж е пренебрегвал хора, които говорят беларуски заради такива, които говорят руски и често е вкарвал беларуски националисти в затвора. Дългата връзка на Бабарико с "Газпром", която енергийният гигант използва като геополитически инструмент, го превърнаха в лесна мишена.

Друг кандидат-президент, бизнесменът Сергей Тихановски, също бе арестуван заради връзките си с Русия. Разследващите твърдят, че са открили близо 1 милион долара скрити зад дивана му и са убедени, че парите са дошли от Кремъл. Според тях Тихановски е поддържал връзка с добре познат олигарх.

Артьом Шрайбман, основателят на консултантската фирма и изследователска група в Минск Sense-Analytics, заяви, че Лукашенко винаги се е стремял да дискредитира своите политически съперници, представяйки ги като хора, манипулирани от чужди сили. Но преди това той ги нарича "Агенти на Запада".

"Сега времената се промениха и Лукашенко се опитва да използва антируските настроения на Запада", обяснява той. Дипломатите в Беларус са били убедени от властта, че арестите не са посегателство над демокрацията в страната, а опит за защита от руската намеса на изборите. Но не всички приеха това добре. Европейският съюз и САЩ настояха затворниците да бъдат освободени.

В Беларус не е имало избори, които да са "свободни и честни" от 1994 година насам. Лукашенко е спечелил всички пет с репресии. Но обикновено тези репресии се изразяват в подмяна на гласовете по време на изборите. Но този път лидерът е започнал дейността си по-рано, което може би е знак, че дълбоко се притеснява от изхода на тези избори.

Независимите социологически проучвания са забранени в Беларус, а тези, които са поръчани от държавата се пазят в тайна. Но според една статистика, публикувана нелегално, само 1/3 от населението на страната вярва в Лукашенко - прекалено ниско одобрение за лидер, който контролира както телевизиите, така и традиционните медии.

През тази година Лукашенко за първи път се срещна с американския държавен секретар, а САЩ изпратиха и първия си посланик в страната от десетилетие насам. Спадът на цените на петрола също принуждават президента на Беларус да обърне гръб на Русия. Преди години Беларус купува петрол от Русия на преференциални цени и го продава на Европа. Но това приключи тази година, след като федерацията започна да продава енергия на цени, по-високи от обявените.

Иван Тертел, съюзник на Лукашенко и ръководител на антикорупционната комисия на Беларус, бе категоричен, че ще започне разследване, което ще докаже руските връзки в кампанията на бившия банкер. Според него сред тях са и големи шефове на "Газпром".

Марина Ракел, експерт от Фонда Маршал в Берлин, е категорична, че няма никаква връзка между "Газпром" и изборите в Беларус. Просто Лукашенко търси начин да се справи с масовото недоволство на хората от дългото му управление и липсата на мерки срещу коронавируса.

"Ситуацията излиза от контрола на Лукашенко. Този път той няма да може да заглуши протестиращите, които имат голяма платформа в социалните мрежи, а броят им се увеличава като горски пожар", казва Ракел. Младите хора критикуват яростно диктатора, който е по-мил и драг в очите на възрастното поколение, което живее главно в провинцията и изпитва носталгия към СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 3 години

Аха, става приятел с фАЩ и почва да арестува опозицията? Да живее демокрацията

111

Петров

преди 3 години

Близначетата на Путин от Кабаева навършват пълнолетие през 2036. Случайност или не, след зануляването Путин може да остане на власт точно до 2036. Дали не сме свидетели на раждането на нова монархическа династия в Европа?

110

Анонимен

преди 3 години

Ами доколкото се разбра, чичо Пу пратил няколко главорези в Минск да провокират Майдан там, сиреч да гърмят с пушки по митингуващите, платени пак от тях. Обаче номерът не минал и ги изловили като зайци. Сега се пази тишина и се прави пазарлък, колко да е компенсацията.

fallback