Снимка: Riksarkivet (National Archives of Norway)

Видкун Квислинг не е останал в историята с нещо значимо, а дори напротив. Неговият исторически отпечатък е на човека, продал страната си на нацистите.

Действията му са толкова скандални, че и до ден днешен името му е нарицателно в Норвегия за предател.

Страх от комунизма

Като млад войник Видкун Квислинг е пътувал в СССР заедно с Фритьоф Нансен. Двамата документират резултатите от ленинистките реформи в Съветския съюз и гладът, който мъчи жителите.

Именно това оставя във Видкун Квислинг жестока ненавист и страх от комунизма.

Началото на кариерата на Видкун Квислинг като политик е не особено успешна. През 1931 до 1933 г. той е военен министър на Норвегия през тежките години на депресията. Едно от решенията му на този пост включва изпращането на армията срещу стачка на профсъюзите.

Амбициите му обаче са се простирали по-далеч. Квислинг е искал да създаде своя партия и за вдъхновение поглежда към Германия.

На 17 май 1933 г., заедно с Йохан Бернхард Хьорт, прокурор на Норвегия, Видкун Квислинг основава "Националния съюз". Принципите на новата партия са силно повлияни от фашистките партии на Германия и Франция.

Членовете на партията използват римския поздрав с изпъната напред ръка, униформите им са с орели, дори емблемата на партията прилича на свастика.

В програмата на Националния съюз е включена забрана на стачките, елиминация на безработицата, стерилизация на "нежеланите" членове на обществото.

Разликата с нацизма обаче е, че националния съюз не включва в програмата си антисемитистка реторика.

На изборите 6 месеца след основаването си обаче Националния съюз претърпява съкрушителен крах - събира само 2.2% от гласовете и не получава места в норвежкия парламент. През 1936 година, на следващите избори, резултатите са дори още по-лоши.

За Видкун Квислинг обаче положението не е толкова лошо. По това време на конференция в германския град Любек Квислинг се среща с Алфред Розенберг, външнополитически съветник на Адолф Хитлер.

Розенберг запознава Квислинг с някои висшестоящи военни и политически лица в Берлин. И точно така Видкун Квислинг се запознава с бъдещите си "господари".

Операция Везерюбунг

След началото на войната за нацистите става ясно, че за да бъдат успешни им трябват още повече въоръжени сили и военноморски части. Норвегия има и двете. Квислинг заминава за Берлин през декември 1939 г., за да предложи помощ на нацистката партия.

Планът на Квислинг е прост - организира преврат в Осло, става фюрер на Норвегия и дава на германците още място за действие. На 14 и 18 декември 1939 г. Квислинг се среща с Хитлер, който му обещава военна подкрепа за преврата.

Германците обаче си правят съвсем различни планове. Без сам да го осъзнава, той им е дал изключително много полезна военна информация.

Така на 9 април 1940 г. нацистите нахлуват в Норвегия като част от  Операция „Везерюбунг“.

За Видкун Квислинг германските действия са напълно изненадващи. Той обаче поема нещата в свои ръце и след като поема контрол върху средствата за разпространение той обявява себе си за министър-председател и призовава норвежците да не се противопоставят на нацистите, които са там, за да пазят Норвегия от френско-английска инвазия.

Неговото управление е обаче нелегитимно и позицията му не е стабилна. Хитлер признава правителството на Квислинг в рамките на 24 часа, но в Норвегия не е точно така.

Норвежката армия, подкрепяна от Съюзническите сили, дава сериозен отбор на нацистката атака.

На 10 април Видкун Квислинг предава крепост Болерн на нацистите, които представят това негово действие като част от плана.

Това обаче ще е върхът в политическата кариера на Видкун Квислинг 

Недоверието към него от страна на норвежците кара германците да го отстранят от власт. На 24 април Йозеф Тербовен е назначен за Райхкомисар на окупираните територии и става де факто лидер.

Няколко месеца по-късно Квислинг е назначен за изпълняващ длъжността министър-председател в правителството на Йозеф Тербовен.

Това е обаче кух пост, тъй като вътрешната политика не се отличава по никакъв начин от другите автономни и прогермански режими, създадени на окупираните от нацистите територии.

Това обаче не спира Квислинг да използва титлата фюрер.

Квислинг стига и по-далеч: Създава концентрационни лагери на територията на Норвегия. Около 1000 евреи са арестувани, заедно с противници на режима му.

Боец за независимост

Въпреки че де факто Квислинг е начело на марионетно правителство, той постоянно агитира за незвисимост и неколкократно се опитва да предложи това на Хитлер.

Той иска независимост на Новегия и собствено правителство, което да сключи мирен договор с Германия за прекратяване на окупацията.

Всичко това обаче остава нечуто, въпреки че дори малко преди края на войната Квислинг се среща лично с фюрера в канцеларията му. Хитлер не е имал ни най-малко намерение да сключва споразумения до края на войната, дори напротив - храни надежди да анексира Норвегия, която да бъде най-северния район на Третия райх.

В друг свой опит Квислинг се надява да се присъедини към антикоминтерновия пакт.

Един от плановете му е доста любопитен от съвременна гледна точка. Квислинг е изложил идея за създаване на общоевропейски пазар, с единна валута, но без германска доминация.

Справедливост

През 1945 година Втората световна война приключва и идва време за разплата. На 9 май Квислинг и неговите министри се предават в полицията в Осло.

Процесът срещу него започва на 20 август 1945 година. Защитата му се опитва да омаловажи сътрудничеството му с нацистите и набляга на борбата му за независимост, въпреки че спомените на норвежците са всъщност точно обратните.

На 24 октомври 1945 година Видкун Квислинг е екзекутиран в крепостта Акешхус. Последните му думи били "Аз съм обвинен несправедливо и ще умра невинен".

Иронията в неговата екзекуция е, че той е сред последните екзекутирани в Норвегия. Законът за екзекуцията, по който се извършва и неговата собствена, е приет от неговото правителство в изгнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase