Снимка: БГНЕС

На 1 март, ден след като САЩ обяви, че има първа жертва на коронавируса, братята Мат и Ноа Колвин се качили в колата си и тръгнали да купуват дезинфектант за ръце. Подкарали из магазиничетата в Чатануга, Тенеси и изкупили всичко от рафтовете.

През следващите три дни Ноа предприел пътуване през Тенеси и Кентъки, успявайки да напълни цял камион с хиляди бутилки дезинфектатнт за ръце и хиляди пакети антибактериални кърпички, основно от малки маазини от типа "Всичко за 1 долар". Насочил се към магазините в малките градчета, защото извън тях всичко било изкупено.

Мат си останал в Чатануга, приготвяйки се да посрещне огромното количество кърпички и дезинфектант и започнал да подготвя обявите си в Амазон.

Пред New York Times Мат обяснява, че публикувал 300 бутилки дезинфектант и ги продал незабавно за цена между 8 и 70 долара всяко. Цена, многократно надвишаваща сумата, за която ги е купил. За него това са просто "луди пари". За други това е печалба на гърба на пандемията.

На следващия ден Амазон обаче сваля неговата оферта, заедно с хиляди други за санитарни материали, кърпички и маски за лице. Компанията е отстранила някои от продавачите и е предупредила десетки други, че ако продължат да повишават цените, ще загубят своите акаунти. След тях Ebay също въвежда дори още по-строги мерки, забранявайки продажбата в САЩ на маски и дезинфектант.

Сега, когато милиони хора по света търсят напразно дезинфектанти, за да се предпазят от коронавируса, братя Колвин имат 17 000 бутилки и ни най-малка идея къде биха могли да ги продадат.

Мат твърди, ситуацията се е обърнала с главата надолу. Бил е в позиция, от която може да извлече доста дивиденти за семейството си. Сега се чуди "Какво за Бога ще правя с всичко това?".

Братя Колвин са само двама от хилядите продавачи, натрупали огромни количества дезинфектант и респираторни маски, които в момента не достигат в болниците по цял свят. Амазон твърди, че са свалили стотици хиляди обяви и са спрали акаунтите на търговци, повишавали изкуствено цените във връзка с коронавируса.

Онлайн платформите зад Океана се опитват да спрат, доколкото е възможно, търговците, които се опитват да осребрят здравната криза. Те се опитват да убедят клиентите си да не се презапасяват, но много продавачи вече са крачка пред тях и са опразнили магазините.

Но вече и във физическите, и в дигиталните магазини, рафтовете са празни.

Съвременните платформи дават шанс на не един и двама търговци за изграждане на кариера от търсене на сделки. И така в последните седмици, гледайки как в Амазон се повишава търсенето на "Маски Н95", "дезинфектант", "кърпички", те намерили може би най-голямата си възможност за печалба до сега: пандемията.

Така че те заредили от ценната стока с план да я продадат за цена, която пазарът би могъл да понесе. В началото тази стратегия сработила, защото в продължение на няколко седмици цената се покачва плавно.

Дори и при завишените цени, хората все още купували масово продуктите. Амазон и Ebay имат изгода от това, прибирайки комисиона от всеки продаден продукт.

Критиката от регулатори и клиенти обаче кара компаниите да предприемат мерки за преустановяване на търговията с продукти, които са от критична важност, но търговците изкуствено надуват цената.

Това обаче не е спряло голяма част от търговците да натрупат печалби. В началото на февруари, когато вирусът беше все още основно в Китай, Мат Колвин попада на обява от фалирала фирма, която разпродава 2000 опаковки за пандемия - всеки пакет с 50 маски, 4 бутилки дезинфектант и термометър. Продавали ги за по 5 долара, но Мат успял да смъкне цената на 3,50 и ги купил всичките.

В рамките на дни продал всички 2000 комплекта от по 50 маски в eBay, срещу 40 и 50 долара всяка. Той не разкрива колко е печалбата му, но споменава, че е сериозна.

Той обаче не смята, че е спекулирал с цената. В Amazon е продал срещу 20 долара бутилки гел за ръце, който струва по принцип 1 долар. Той напомня, че в цената се включва неговия труд, таксите на Амазон и цената за доставката.

Той негодува срещу законите на родния си щат Тенеси, в който подобна спекула е забранена. Според него законите не са пригодени за днешното време. Ситуацията му се е усложнила още повече, след като в събота главния прокурор на щата е започнал разследване срещу Колвин.

"Тези закони са писани за бензиностанциите, които взимат двойна цена за газ по време на ураган", настоява той.

"Просто защото на мен нещо ми е струвало 2 долара в магазина не значи, че не ми коства още 16 долара, за да ви го доставя до вратата", негодува той.

Колвин не вижда нищо неморално в действията си. Той просто поправял "неефиктивността на пазара". Някои части на страната имали по-голяма нужда от тези продукти от друга, а той просто поправял тази "несправедливост".

Мат просто смята, че върши обществено полезна дейност и заслужава достойно заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase