fallback

Отново има сблъсъци между полицията и мигрантите на гръцко-турската граница. Мигрантите блокирали границата и се опитали да свалят оградата с въжета. Гръцките органи на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, предаде Bulgaria ON AIR.

Много от мигрантите твърдят, че турските военни ги притискат да се опитат да влязат в Гърция нелегално. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обвини Турция, че подпомага натрупването на мигранти на границата и заяви, че сделката за миграцията между Турция и Европейския съюз е “мъртва”, тъй като Анкара я е нарушила.

Гърция планира да изгради два нови временни лагера, в които да се настанят стотици допълнителни търсещи убежище, които са пристигнали след решението на Турция да отвори границите, заяви министърът на миграцията Нотис Митарахи пред телевизия Skai, цитиран от Франс прес.

"Искаме да изградим два затворени центъра - северно от Серес и край Атина с 1000 места", заяви той и допълни
"Нуждаем се от подкрепата на местните общности. Не можем да оставим всички (тези) хора на островите".

Митарахи каза, че лагерите ще приемат търсещите убежище, които са пристигнали след 1 март, когато Турция обяви, че вече няма да попречи на хората да се опитват да преминат в Европейския съюз.

Жители на Серес в отговор на слуховете, че ще е домакин на един от лагерите, организираха протести по-рано тази седмица, а местните служители обявиха своето несъгласие на плана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

ъхъ

преди 4 години

трябва на месо да се стреля, иначе няма управия

51

Анонимен

преди 4 години

Депортация за носителите на корана-вируса!

50

Гърците трябва да

преди 4 години

стрелят на месо, това не са бежанци а завоеватели! За какво искат да навлязат в Европа, нима бягат от война? Ако не започнат да ги отстрелват, Европа е загубена! Пак трябва да се върнат минните полета, иначе няма спасение от тази ***!

fallback