fallback

Жителите на Великденските острови са гневни и призовават да се въведе ограничение за използване на автомобили на острова, след като пикап удари една от свещените статуи, причинявайки неизчислими щети, пише Guardian.

Чилиец, който живее на полинезийският остров, е бил арестуват в неделя след инцидента. Той е обвинен в причиняване на щети на национален паметник, пише чилийският вестник Ел Меркурио де Валпараисо.

Платформата, върху която е била статуята също е повредена, пише вестникът.

Около 1000 от статуите, познати като "моаи" са разположени около острова, които местните наричат Рапа Нуи.

Туземците смятат, че моаи носят духа на изявени техни предци и ги почитат като живи инкарнации на техните предшественици.

Камило Рапу, председател на общността Ма'у Хануа, която се грижи за моаи твърди, че ударът може и да е бил целенасочен.

"Както хората знаят,  моаи са свещени структури, които притежават религиозна стойност за хората на Рапа Нуи", казва той. "Нещо такова не е просто ужасно, това е обида срещу жива култура, която е прекарала последните няколко години в борба за историческото и археологическото си наследство".

Кметът на острова, Педро Едмъндс Пао твърди, че катастрофата е следствие на отказ на спирачките. Той смята, че инцидента демонстрира нуждата от по-стриктен контрол на трафика.

Преди време той призна, че поевчето хора на острова са били против по-стриктни правила за трафика, що се отнася до автомобилите по светите места. Но въпреки това местния съвет е говорил за рисковете с многото туристи на острова.

Има и още един фактор. Постоянното население на Великденските острови се увеличава от 8 000 души до 12 000 през последните години. Отделно от това около 12 000 туристи посещават острова всеки месец.

"Никой не ни слушаше и това е резултатът", настоява Педро Пао.

През миналия юни експерти от Британския музей посетиха островите, за да дадат съвети как да се запазят статуите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

До АнонименТи българин ли си?Пикап се казва на всички коли,които са с такъв външен вид,като този на снимката,без значение каква марка са!

19

Konsa

преди 4 години

Великденски остров,а не острови.Казва се Рапа Нуи.Фигурите не са гранитни.

18

Анонимен

преди 4 години

Няма как с кола да се занесе статуя през океана на остров.

fallback