IStockphoto

 Бръчки. Всеки се опитва да се отърве от тях по най-лесния начин и да ги прикрие от околните. Те са най-ранният признак, че стареенето започва и това притеснява много от жените в наши дни.

 
Всяка дама залага на много и различни продукти, с които да се бори срещу този процес. Един от тях обаче се счита за „истинско чудо на природата“ и това е ретинолът. Той е известен още като витамин А и се доставя в организма главно чрез храната под формата на ретинилови естери.
 
Ретинолът увеличава плътността на кожата, тъй като сгъстява клетките на епидермиса. Това засилва производството на колаген, заздравява епителния слой и повишава нивата на хиалуронова киселина, предпазвайки кожата от появата на бръчки.
 
Ето как правилно да използвате ретинол срещу стареене
 
Започнете с ретинол по средата на 20-те и началото на 30-те си години
 
Според много дерматолози, 30-те години са началната точка, в която трябва да започнете да използвате ретинол. Въпреки това, много от жените залагат на витамина много преди това, мотивирани от появата на ранните признаци на стареенето. Това включва слънчеви петна и бръчки.
 
„Средата на двадесетте ви години е чудесното време да започнете да използвате ретинол“, казва д-р Елън Мармур. Според нея, много от пациентите ѝ, които са се докоснали до витамина, твърдят, че няма по-добро средство срещу стареенето.
 
Нанасяйте го бавно и внимателно
 
Дерматологът Уитни Боу споделя пред „Vogue“, че балансът тук е от изключително значение. Според нея, ретинолът може да е изключително дразнещ за кожата, ако се използва твърде често или ако човек е алергичен към някоя от съставките му.
 
Боу препоръчва да започнете с нанасянето на малко количество ретинол, което се равнява на едно грахово зърно. Също така е добре да го използвате два пъти седмично и постепенно да увеличавате дозата, за да дадете шанса на кожата си да се аклиматизира към съставките.
 
Още за ползите от ретинола за кожата четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase