Снимка: iStock

Продукти:

500 мл пилешки бульон
1 супена лъжица зехтин
3 скилидки чесън, пресован
2 броя пилешки гърди без кост, нарязани на едри кубчета
2 чаени лъжици зехтин
½ глава лук, нарязан
1 чаша ориз арборио
125 мл бяло вино
250 г аспержи, нарязани
½ чаена лъжица риган
½ чаена лъжица босилек
сол и черен пипер на вкус
75 г пресен пармезан

Приготвяне:

Кипнете пилешкия бульон в дълбок тиган. Намалете котлона и го поддържайте топъл.

В отделен тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на средна температура. Запържете чесъна за 1 минута. Добавете нарязаното на едри кубчета пилешко и разбърквайте постоянно, докато добие златист загар. Оставете настрана. В същия тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин. В тях запържете лука, докато омекне или за 1 минута. Добавете ориза и продължете да готвите, разбърквайки или докато лукът започне да покафенява. Залейте с виното. Добавете аспержите. Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира. Намалете котлона. Добавете 1/3 от бульона. Разбърквайте, докато се абсорбира или около 10 минути.

Добавете още 1/3 от бульона и отново изчакайте да се абсорбира. Овкусете с риган и босилек. Залейте с останалия бульон и отново изчакайте течността да се поеме от ориза. Овкусете със сол и пипер. Поръсете с пармезан. Добавете пилешките кубчета и разбъркайте финално.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase