Снимка: БГНЕС
fallback

Специализираният наказателен съд остави в ареста 7 от митническите инспектори и граничните полицаи, задържани на пункта "Калотина" преди два дни.

Повече от 4 часа състав на съда гледа искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 7 от 20-те обвинени за участие в организирана престъпна група за корупция.

Аргументите за искането са изчерпателни. Може да се направи извод за съпричастност. Има гласни доказателства, както и защитен свидетел.

Според свидетелите шофьори - служителите на ГКПП не са ги подканяли за даване на подкуп, но митничарите са искали по 5 евро. Прилагани са и СРС-та, съобщи bTV.

Oще по темата

Има показания на свидетели, работили поне от 15 години на "Калотина“. Направени са и разпознавания, а всички обвинени са на ръководни длъжности.

Няма доказателства за опасност да се укрият. Опасност да извършат други престъпления обаче има, защото имат много контакти. Двама от обвинените се разплакаха в съдебната зала.

Според обвинението тези 7 души са били в ядрото на престъпната схема, останалите 13 от 20-те са били по-надолу в йерархията на схемата. Това, според обвинението, се е доказвало от 20-те тома събрани доказателства за последните 10 месеца, в които се е водило цялото разследване.

"Касае се за добре структурирана група, действала трайно от началото на 2019 г. до настоящия момент. Ръководителят на групата е в съдебната зала. Спрямо него е повдигнато обвинение. Лицето е началник на митническия пункт. Останалите лица са началници на отделни смени в този пункт. От седмината четирима са началници на смени, останалите лица са митнически инспектори“, обяви прокурорът Калин Стоилов.

Цялата група е арестувана след сигнал на турски шофьор. Според събраните доказателства целта на получаваните подкупи била да се избегне щателна митническа проверка, а печалбата била средно между 800 и 1000 евро на смяна.

Апелативен специализиран съд ще заседава на 13 февруари от 10 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 4 години

Заплатите им са по 800 лева. Какво се очаква от тях. Децата им патриотизъм не ядат и не обличат. А и били вземали по 5 евро от скъсените маркучи с тировете. Чудо голямо! А грабежът от родни олигарси и политици докога? Щото тия аматьори на Калотина превели 20 души по 800 евро на ден. А големите крадци в софия гепят по 20 милиона на седмица.

53

Анонимен

преди 4 години

Защо двама са пътували по 700 км на ден,за да работят на Калотина? Сега ще финтират,че парите са за гориво на тия двамката!

52

Анонимен

преди 4 години

Никой не иска да работи на митницата за едната заплата, и в момента когато започнеш работа щеш-не щеш вечи си в някаква схема.

fallback