Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Всички знаем какво се случва при зареждане на резервоара. Поставяме пистолета в гърлото, натискаме спусъка и чакаме, докато резервоарът се напълни. Когато това се случи, се чува „щрак“ и помпата спира. Но как става това?

Отговорът е: отвеждане на газовете от резервоара, пише Automedia.bg. За обяснението на тази функция можем да направим следното сравнение. Опитайте се да напълните празна бутилка от бира с широка струя вода. Много от водата ще изтече встрани, а малка част ще влезе в бутилката. Причината е, че в бутилката има въздух, а този въздух трябва да направи място на водата.

Подобно е положението и в резервоара. Когато горивото се изразходва, вентилационна система допълва резервоара с въздух. При зареждане този въздух трябва да бъде отведен, за да бъде налят бензинът. За тази цел пистолетът притежава не само от тръба за пълнене, но и по-малка тръба, през която въздухът от резервоара се изсмуква. Този процес се нарича отвеждане на газовете. Когато вече няма газове за отвеждане, малък вентил в колонката съобщава, че резервоарът е пълен и повече не трябва да се зарежда.

Отвеждането на газовете е необходимо, тъй като в резервоара не се съдържа чист планински въздух, а концентрирани и силно запалими бензинови изпарения, които са вредни за дихателните пътища. Освен за защита срещу презареждане отвеждането на газовете служи и за това да не се задушим на бензиностанцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Улавяне на газове

преди 4 години

Отвеждането на газовете се нарича VRU (Vapor Recovary Unit) и трябва да улава газовете за да не отиват в атмосферата и да ги отвежда отново в резервоарите на бензиностанциите/петролни бази и тн. Освен това тази система трябва да втечни парите като ги връща обратно в бензиностанциите/петролните бази.

17

Анонимен

преди 4 години

Интересна статия за изчезващ вид. Скоро това ще бъде безполезна информация, а сега родените, когато станат пълнолетни, дори да знаят какво е било е да зареждаш колата си с бензин, защото всичко вече ще е електрифицирано.

16

ЧЕРНА ПАНАМЕРА

преди 4 години

винаги пълня до горе, жалко че резервоара не побира 100-130л

fallback