Снимка: pixabay
fallback

Един мъж, роден в Италия, може да прекара 30 години в Швейцария, да отгледа два сина и да създаде свой собствен бизнес за сладолед. Но нищо от това не може да му осигури швейцарско гражданство, ако не знае, че мечките и вълците могат да си делят заграждение в зоопарка.

Точно това се е случило с един италианец, чиято кандидатура за гражданство е отказана през 2015 г.

Според властите решението е напълно разумно. Лекият му недостиг на знания за зоопарка и животните показвал, че той не се е интегрирал социално в страната.

В понеделник обаче решението на местните власти беше отхвърлено от Швейцарския федерален трибунал, върховния съд на страната. Според съда това решение е неразумно и субективно. Според местните вестници Le Matin и 20 Minutes съдийският състав е наредил мъжът да получи гражданството си незабавно, пише Washington Post.

Прессъобщението на трибунала не споменава името на швейцареца, а сочи само, че е италиански гражданин на 50 г.

Странните швейцарски закони за гражданството

Няколко подобни случая с необятностите на швейцарските имиграционни закони станаха известни през последните години.

Един от тях касаеше мюсюлманска двойка, на която беше отказано гражданство, защото отказва да се ръкува с хора от отсрещния пол. В друг случай защитник на правата на животните се размина с гражданство, само защото е "твърде дразнещ", за да се натурализира.

Докато в повечето държави решението за това кой може да стане гражданин се взима на правителствено равнище, в Швейцария това не е така. Кандидатурите в странта се обработват на местно равнище. В някои селски райони дори все още се провеждат общи събрания, на които се гласува с вдигане на ръка дали някой заслужава да стане гражданин.

Често решението зависи дали кандидатът за гражданство може да бъде "достатъчно швейцарец" - въпрос, който няма категоричен отговор. В един скандален случай от 2016 г. на семейство от Косово, което иначе покрило всички други изисквания, е отказано гражданство. Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си.

Две години по-късно властите в Лозана отхвърлиха молбите на мюсюлманска двойка, заради отказ от ръкостискане с представител на противополоцния пол. Според властите религиозните убеждения на двойката пречат на интегрирането им в швейцарското общество.

Тестове, изисквания и необосновани откази

Италианецът, чиито стремежи към гражданство били спънати заради липсата му на познания за живота в зоологическата градина, подал документи за натурализация в село Артх край Цюрих. Той и съпругата му живеели в района от десетилетия. Швейцария има изискване минимум от 10 г. прекарани в страната, за да може да се подадат документи за гражданство.

За първи път семейството на италианеца подало документи за натурализация през 2015 г. Синовете им били все още в училище и също трябвало да положат изпит, на който да стане ясно колко знаят за швейцарската култура. Всеки кантон в страната има различни версии на теста, някои от които имат доста странни въпроси.

Някои кандидати трябва да изброят местни театри, кина, спортни отбори, музеи и дори да кажат харесва ли им катеренето. В примерен тест онлайн има дори още по-безумни въпроси като "Кой инфраструктурен проект е приключен през 1980 г. и е смятан за инженерен шедьовър на времето си" или пък "Къде е последното голямо пристанище преди водопада Рейн?".

Не се знае какво точно швейцарците са питали италианеца, но явно са били много недоволни да разберат, че той не е наясно, че мечките и вълците в близкия парк за диви животни Голдау са в едно и също заграждение.

Според местни медии през 2015 г. само големият син на семейството получил гражданство. Те обжалвали и през 2018 г. местен административен съд разрешил съпругата и по-малкият син на мъжа да бъдат натурализирани. Италианецът все така получавал отказ заради "малки дефицити" в разбирането му за географията и недостатъчни знания за културата на района, както и невежеството му за животните.

Според съда тези пропуски в знанията доказвали, че мъжът не е успял да се интегрира в социалния и културен живот на района. Федералният трибунал обаче отбелязва, че мъжът е ръководил свой бизнес в страната вече десетилетия, така че е нечестно да се предполага, че той няма връзка с общността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Таню

преди 4 години

Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си.Четох дотук. Напълно основателна отхвърлени!

47

Анонимен

преди 4 години

Какъв трябва да е един швейцарец? Хората имат ясен отговор. Време е ние да скъсаме с българина-мързелив, мрънкащ и все гледащ да мине по тънката.

46

Анонимен

преди 4 години

Всяка страна сама решава при какви условия да дава гражданство. Това е част от нейния суверенитет.

fallback