Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в една от най-харесваните храни. Причината е само една – нисковъглехидратен и може да се яде от мнозина, които са на специален режим.
Зеленчукът произхожда от някои части на Америка. За разлика от обикновения картоф, който сме свикнали да ядем по-често, формата на този наподобява корен или грудка. Цветът му също се различава – не е светъл, а по-тъмен, биещ на оранжево или тъмножълто. Има и някои видове, чиято кора е лилава.
Този зеленчук е богат на витамините А, С, както и много от група В. Освен това той съдържа голямо количество калий, магнезий, мед, диетични фибри, ниацин, фосфор и други.
И въпреки че ги наричат сладки, те всъщност не вдигат захарта, а напротив – имат свойството да я регулират. Затова се препоръчват за консумация на хора с инсулинова резистентност и диабетици. А това, че са нискокалорични е поредното им предимство.
Кои са ползите от консумацията на сладък картоф?
1. Холестеролът се понижава
Проучване, което изследва няколко разновидности на листата на сладък картоф и техния ефект върху тялото, показват, че сладките картофи понижават лошия холестерол. В тях има доста антиоксиданти, които прочистват от токсини и предпазват тъканите от увреждане. По данни на CureJoy, похапването на сладки картофи спомага за прочистването от натрупания холестерол в артериите, които лесно се запушват.
2. Помага при диабет
Както стана ясно, за разлика от обикновените картофи, които покачват рязко захарта, защото са пълни с въглехидрати, сладките могат да благоприятстват за нормализиране нивата на кръвната захар.
Още за ползите от консумацията на сладък картоф четете в Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
4
Анонимен
преди 4 годиниИмат вкус на тиква.
3
Анонимен
преди 4 годиниОпитвах,не ми хареса,предпочитам обикновените картофи.
2
ПорЦелан
преди 4 годиниБях командировка в Израел, в хотела се изтърсиха два автобуса с италианци облечени в раса и изядоха всичко в ресторанта, беше останало само пиле с батати. Поръчах си една порция и получих киселини и ми беше гадно цяла нощ. След това два-три пъти съм се пробвал, последно наскоро в мол Сердика ядох в някакъв ресторант чипс от сладки картофи с моцарела или пармезан и пак ми стана гадно. Явно не са за всеки.